Gå till innehållet
🚍 Viktig information om skolbussar – torsdag 21 november 🚍 Gimo Buss har meddelat att alla eftermiddagsturer för skolbusslinjer är inställda ❌. Information har även getts via Unikum. Väglaget är besvärligt idag – kör försiktigt och ta det lugnt i trafiken! ❄️💛

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Säg nej till din tonåring när det gäller alkohol!

Under valborgshelgen ökar risken för att unga ska dricka alkohol och många tonåringar gör då sin alkoholdebut. Ditt agerande som vårdnadshavare kan ha stor betydelse för att hjälpa din tonåring att fatta rätt beslut och inte råka illa ut.

Langa inte, bjud inte på alkohol och prata med din tonåring om alkohol!
Forskning visar att tonåringar blir hjälpta av – och vill höra – att föräldrar säger nej till att tonåringar dricker. Så säg nej och sätt tydliga gränser kring alkohol och andra droger och berätta gärna varför du tycker och tänker som du gör. Det kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.

Här får du några tips för att kunna ha ett bra samtal om detta:


Prata om allt möjligt

En nära relation får man genom att visa intresse och prata med varandra. Försök prata om allt möjligt. Om till exempel skolan, vänner, intressen. Då blir det till slut ok att också prata om svårare saker, som alkohol och andra droger. Försök att inte prata om dina egna erfarenheter, lyssna i stället på din tonårings tankar.

Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig och att du ibland är orolig. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring mår man bra av att veta att ens förälder bryr sig.

Försök att inte förhöra

Börjar du fråga ut är risken att din tonåring känner sig pressad och anklagad. Det kan resultera i luddiga svar eller till och med lögner.

Visa att du tål höra jobbiga saker

Om helgens fest, vad som gick rätt och vad som kanske gick snett. Visa att du är redo att höra. Målet är att din tonåring känner att vad som helst går att berätta – utan att du blir arg.

Prata på tonåringens villkor

Var beredd på att lyssna och diskutera, i stället för att styra och bestämma. Och ha tålamod. Det tar tid att bygga en nära relation där man vågar prata om känsliga saker. Kanske särskilt med en tonåring. Det får ta den tid som krävs. 

Läs mer på https://www.fullkoll.nu/

Kontakter

Publicerad
25 april 2024
Senast uppdaterad
25 april 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret