Gå till innehållet

Vi övar och byter erfarenheter för en stärkt beredskap

Stärkt beredskap ska minska sårbarheten i viktiga verksamheter. I förra veckan träffades representanter från kommunernas hälso- och sjukvård samt socialtjänst för att öva praktiskt utifrån olika scenarier och byta erfarenheter med varandra.

Beredskap och civilt försvar bygger på att alla tar sitt ansvar, samverkar och stödjer varandra före, under och efter en samhällsstörning. Av den anledningen träffades länets vårdutvecklare, socialchefer, vård- och omsorgschefer och beredskapshandläggare på länsstyrelsens samverkansplats i Uppsala för en fortbildningsdag för beredskap.Syftet var att öka förståelsen för olika roller och funktioner inom beredskap och främja kunskap inom KHOSS-området (kommunal hälso- och sjukvård samt socialtjänst). 

Dela erfarenheter

Temat för dagen var övning och från Östhammars kommun deltog enhetscheferna Lena Wallström, Edsvägen 16, Karin Sjölund, Olandsgården, Johanna Segerblad-Faltin, vårdutvecklare, samt Elin Fogelström, beredskapssamordnare.
  – Under dagen fick deltagarna möjlighet att praktiskt öva, skapa egna scenarier och dra nytta av erfarenheter från andra kommuner i länet, säger Elin Fogelström som planerat dagen tillsammans med länsstyrelsen. 

Tips och trix

Att planera och skapa övningar samt få in övningsverksamhet som en naturlig del av beredskapsarbetet kan vara svårt. Ett bra sätt att lära sig är att få möjlighet att ta del av andras erfarenheter och goda exempel. Bland annat delade Uppsala kommun med sig av insikter om arbetet med beredskapsombud.
  – Kommunerna i länet är generösa vad det gäller att dela med sig av planer, övningsupplägg, övningsscenarion och andra tips och trix. Det är vår styrka, säger Elin.
Medverkade gjorde även Läkemedelsverket, som pratade om läkemedel och beredskap. 

Kontakter

Publicerad
17 maj 2024
Senast uppdaterad
17 maj 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret