Odlingsglädje i Österbybruk ger mer än grönsaker
Fredagen 11/10 besökte vi föreningen Hammarhagens odlare för att titta på föreningens verksamhet. Föreningen har sedan år 2020 ett avtal med kommunen gällande kolonilotter i Österbybruk.
Föreningen berättade om syftet med verksamheten och delgav en hel del matnyttigheter till deltagarna från Östhammars kommun, som vi kommer ta vidare i vårt strategiska arbete med planprocesser och utveckling av våra tätorter. Vi uppfattar även från andra kommuner i Sverige att det finns ett större intresse av stadsodling/tätortsnära odling nu än på flera år – både kopplat till ett intresse för lokalodlad mat, krisberedskap och som mötesplats.
Här på området har odlats sedan åtminstone 1760-talet. I äldre kartor kan det utläsas att markanvändningen innefattat kryddodling och fungerat som en utpost till Österbybruks herrgårds fördel.Föreningen har ett avtal som löper ut med Östhammars kommun 2024-12-31. Syftet är fortsatt det samma för föreningen trots det stundande utlöpande avtalet och ambitionen från kommunens sida är nu att ta fram ett nytt avtal med föreningen.
Paul Sandberg återgav olika erfarenheter från projektet som finansierats bland annat via Leader, och det är verkligen intressant hur integrationsprojektet tagit form över tid och förverkligats genom föreningen, medlemmarna och Svenska kyrkans samarbete, resultatet har blivit en mötesplats och möjlighet att lära av varandra gällande odlande, matlagningskultur och mycket, mycket mer.
Föreningen berättar att det finns möjlighet att ställa sig på kölistan till koloniträdgården i Österbybruk, som ligger invid Gimogatan.