Gå till innehållet

Nu stärker vi elevhälsoarbetet

Elever i grundskolan ska få stöd och stimulans för att klara av sitt skolarbete och nå målen för utbildningen. Sedan juli 2023 gäller nya skrivningar i skollagen som förtydligar elevhälsans uppdrag.
– Studiero och trivsel skapar förutsättningar för motivation och framtidstro, säger Frida Berggren, elevhälsosamordnare i Östhammars kommun.

Allt för många ungdomar lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program. Och på gymnasiet är utmaningen kopplad till att eleverna med framgång ska genomgå och avsluta sin utbildning. Därför har elevhälsoarbetet fått ett förtydligat uppdrag i skollagen. Elevhälsans arbete ska bedrivas på individ-, grupp- och skolenhetsnivå och ske i samverkan med lärare och övrig personal. 

Ett nytt skolsocialt team 

Frida Berggren tillträdde tjänsten som elevhälsosamordnare i augusti i fjol. En av hennes arbetsuppgifter är att samordna ett nytt skolsocialt team - en regional satsning och ett samarbete mellan skolan och socialtjänsten.
  – Att inte klara skolan är en riskfaktor för unga människor, därför står exempelvis arbete med problematisk skolfrånvaro högt upp på vår agenda, säger hon. 

Stöd och stimulans 

Problematisk skolfrånvaro har blivit allt mer vanligt förekommande. Det gäller elever som är frånvarande från skolan under en längre tid och ofta upplever oro eller stress av att gå tillbaka till skolan. För att motverka problematisk skolfrånvaro finns numera närvarokoordinatorer på varje skola, som har fokus på hur elevers närvaro ser ut. Tillsammans med lärare och skolornas elevhälsoteam utreder de orsaker till frånvaro.
  – Eleverna ska känna sig saknade när de inte kommer till skolan. Vi vill jobba hälsofrämjande och förebyggande för att alla elever ska få det stöd och den stimulans de behöver för att lyckas i skolan, säger Frida. 

Samverkar kring elevhälsofrågorna 

Frida har arbetat i skolans värld i 20 år, senast som rektor på Vallonskolan i Gimo och chef för modersmålsenheten. Elevhälsofrågorna har alltid känts viktiga för Frida och nu ser hon fram emot att kunna fokusera på det viktiga elevhälsoarbetet, som är en del av skolornas kvalitetsarbete.
  – Jag arbetar övergripande med olika elevhälsofrågor och samverkar med olika professionsgrupper, exempelvis skolsköterskor, kuratorer och skolpsykologer, säger hon.
Det nya uppdraget innebär nytt lärande för henne, bland annat i system som används av skolhälsopersonal och om hälso- och sjukvårdslagen i och med att det nya uppdraget även innefattar verksamhetsansvar för medicinsk elevhälsa. 

Temavecka i februari 

Att barn och unga mår bra skapar goda förutsättningar för att de ska kunna lyckas med sitt skolarbete. Därför planeras en temavecka i februari med fokus på ANDTS, som står för alkohol, narkotika , dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar.
ANDTS-arbetet är en viktig del av folkhälsoarbetet som även inkluderar vårdnadshavare och andra viktiga vuxna som finns kring barn och ungdomar.
  – Vi behöver lära oss mer om detta för att säkert veta vilka hälsofrämjande och förebyggande insatser som vi behöver arbeta med, säger Frida.
Redan nu är det känt att användandet av de nya nikotinprodukterna, som till exempel det vita snuset, ökar lavinartat bland barn och ungdomar.
  – Det är något som vi kommer att fokusera på under temaveckan där också kommunens bibliotek och ungdomsgårdar kommer att haka på, säger Frida. 

Kontakter

Publicerad
4 januari 2024
Senast uppdaterad
4 januari 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret