Niina har skrivit en bok om skolledaruppdraget
Niina Johansson är rektor på Frösåkersskolan, en 4-9-skola i Östhammar. Hon älskar sitt jobb och har fått arbeta med sin vilja att avgränsa sig ansvar och att kunna delegera det till andra. Om det, och mycket annat, skriver hon i boken Rektorspraktik i vetenskaplig belysning.
Att dela med sig av sina erfarenheter var grundtanken med boken Rektorspraktik i vetenskaplig belysning, som kom ut i handeln i höstas.
– Boken ger inga svar utan beskriver snarare vardagsarbetet som rektor och belyser de dilemman en rektor ständigt ställs inför, säger Niina.
Reflektera över ledarskapet
Bakom sig har hon många år med långa arbetsdagar i ett yrke som hon älskar - och möjligtvis ett alldeles för stort fokus på jobbet. När hon varit ledig har hon ändå valt att läsa facklitteratur och prioriterat tid för att hålla sig uppdaterad i forskning och nya rön om lärande. I samband med att Niina genomförde sin rektorsutbildning fick hon tillfälle att reflektera över ledarskapet i skolans värld.
– Där uppstår ständiga dilemman som påverkar ledarskapet, säger Niina.
Utöver ett strategiskt förhållningssätt till det behövs även förmåga att kunna delegera, för att kunna arbeta långsiktigt hållbart.
Diskutera tillsammans
Ett tillitsbaserat ledarskap är viktigt för en organisation och som rektor eller chef är det viktigt att se till att hålla.
– Man ska vara närvarande men man behöver inte göra allting själv, säger Niina.
Hon är tacksam över insikten liksom möjligheten att kunna diskutera och reflektera tillsammans med rektorskollegorna i ett väl fungerande nätverk. Och hon är glad över möjligheten att kunna dela med sig av sina erfarenheter i boken.
Kontrakt med förlaget
Boken har getts ut av Liber, som publicerar läromedel samt kurs- och managementlitteratur. De blev snabbt intresserade av Niinas tankar på en bok om ledarskap och systematiskt kvalitetsarbete i skolan, som utvecklats i samarbete med forskare inom REL (Research on Education Leadership) vid Uppsala universitet. Våren 2022 hade hon skrivit kontrakt med förlaget och satte i gång med arbetet.
– Jag jobbade väldigt disciplinerat med det under sommarlovet och på helgerna mellan klockan sex och tio, för att också ha tid tillsammans med familjen, säger Niina.
Hösten 2023 var boken klar.
Fördjupad förståelse
Att skriva en bok var roligt och lärorikt - och ett riktigt lagarbete. Innehållet är inget facit på hur problem och dilemman ska hanteras, det utgör snarare ett diskussionsunderlag som kan användas i rektorsutbildningen.
– Resultatet blev en lättläst bok som jag hoppas ska inspirera och ge en fördjupad förståelse hos skolledare, säger Niina.
Arbetet med boken har gett Niina mersmak och kanske blir det fler böcker framöver. Hon tycker det är viktigt att tydliggöra skolans uppdrag, lära känna verksamheten och sig själv för att kunna jobba framgångsrikt med skolutveckling.
– Jag har exempelvis blivit bättre på att slå vakt om min tid och att prioritera, för att orka och kunna ha ett hållbart ledarskap, säger hon.