Gå till innehållet

Vattenavstängning - Torngatan, Gimo kommun Starttid: 2024-10-28 08:00:00 Sluttid: 2024-10-28 13:00:00 För mer information se Gästrike Vattens hemsida Driftstörningar - Gästrike Vatten 

Medborgardialog öppnade årets beredskapsvecka

Vi kickstartade årets beredskapsvecka med att bjuda in till medborgardialog i Östhammar och Österbybruk. I samband med den hölls kommunens första och nu färdigställda trygghetspunkt öppen. Beredskapssamordnarna Oskar Johansson, Marcus Nåsby och Fredrik Jansson var på plats.

Kommunens beredskapssamordnare har genomfört medborgardialoger under måndagen och tisdagen för att lyssna in vilka frågor om säkerhetsskydd och beredskap som är viktiga för invånarna i Östhammars kommun.

FRG och FRO - viktiga samverkansparter

Frivilliga resursgruppen (FRG) och Frivilliga radioorganisationen (FRO) har deltagit vid båda dessa tillfällen, för att visa och berätta om hur de kan samverka med kommunen och andra aktörer i händelse av en samhällsstörning.

FRG_Medborgardialog

Niklas Lund och Jonas Jansson från FRG deltog vid medborgardialogerna i Östhammar och Österbybruk för att prata om hemberedskap och om sitt uppdrag i FRG.

FRO_medborgardialog

Joakim Andersson och Jan Edenqvist från FRO var också med på medborgardialogerna för att berätta om sin verksamhet och hur de jobbar med radiokommunikation, signalskydd och cybersäkerhet.

 

I samband med medborgardialogen i Österbybruk visade FRG hur det går till att hämta vatten från Gästrike Vattens nödvattentank, om det skulle uppstå ett behov.

FRGAndreasFredrik

 Andreas Järvenpää och Fredrik Hübinette från FRG är tankvärdar vid Gästrike Vattens nödvattentank, som tillfälligt ställts upp vid Österbyskolan i samband med tisdagskvällens medborgardialog.

 

Dessutom var ortens trygghetspunkt, belägen i Österbyskolans matsal, öppen för besökare i samband med tisdagens medborgardialog.
  – Det är hit man kan komma om man behöver stöd under en samhällsstörning, till exempel vid ett omfattande el- eller värmeavbrott, säger Fredrik Jansson, beredskapssamordnare.

Trygghetspunkter på alla orter 

En av dem som kom förbi för att ta en titt på trygghetspunkten i österbybruk var Gunilla Kjellin.

gunilla

– Jag bor nära Österbyskolan och tycker det känns bra att jag enkelt och snabbt kan ta mig hit om jag skulle behöva, säger hon.


Trygghetspunkter ska finnas på alla orter i kommunen och platserna som valts ut är belägna i kommunens skolfastigheter, där köken ska byggas om för att kunna fungera som kriskök. Österbybruks trygghetspunkt är först ut av fem planerade trygghetspunkter i Östhammars kommun.

Läs mer:
Läs tidigare artikel om vårt arbete med trygghetspunkter här

Läs mer om utveckling av kommunala trygghetspunkter här (extern länk till MSB:s hemsida)

Kontakter

Publicerad
25 september 2024
Senast uppdaterad
25 september 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret