Gå till innehållet

Länken mellan allmänheten och de kärntekniska anläggningarna i Forsmark

Du vet väl om att varje kärnkraftskommun har en lokal säkerhetsnämnd? Ledamöterna följer säkerhets- och strålskyddsarbetet samt informerar sig om planeringen av beredskap mot kärnenergiolyckor. Deras uppdrag är att ge allmänheten insyn i arbetet som bedrivs vid anläggningarna i Forsmark. På bilden ses Lennart Owenius (M), Jonas Lennström (S), Kenneth Karlsson (M), Erik Rudolfsson (S), Christian Janson (S) och Börje Wennberg (S).

Lokala säkerhetsnämnden sammanträder fem gånger per år. En gång per år är mötet öppet för allmänheten och samtliga mötesprotokoll är tillgängliga på kommunens hemsida, för den som vill informera sig och ta del av mötespresentationerna.
  – Vi vill väcka allmänhetens intresse för de här frågorna. Kunskap om våra kärntekniska anläggningar är viktigt för alla som bor i en kärnkraftskommun, säger Lennart Owenius, ordförande i nämnden.

Gemensamma frågor

Nämnden består av nio ledamöter från Östhammars och Tierps kommuner. De är kommunpolitiker och utses av regeringen efter förslag från respektive kommuns kommunfullmäktige. Nämnden har även representanter i Kärnkraftskommunernas samarbetsorgan, KSO, som arbetar med frågor som är gemensamma för de svenska kärnkraftskommunerna.

Direktkontakt och dialog

Kommunhusets största sammanträdesrum, SR Gräsö, reserveras för Lokala säkerhetsnämndens sammanträden i Östhammar. Rummet fylls av mötesdeltagare, några deltar via länk. Vid det senaste mötet, den 12 september, fick deltagarna bland annat information om ett kortare produktionsstopp på Forsmark 3, om effekthöjningen på Forsmark 1 och om att den samlade strålsäkerhetsvärderingen bedöms som tillfredsställande. Nämndens ledamöter har möjlighet att ställa frågor till Forsmarks Kraftgrupps säkerhetschef och till de övriga verksamheternas representanter på plats.
  – Att kunna ha en direktkontakt och den här typen av dialog med företrädare från de kärntekniska anläggningarna i vår kommun betyder mycket för vårt arbete i nämnden, säger Lennart.

Pålästa ledamöter

Svensk Kärnbränslehantering AB deltar och berättar om kärnbränsleförvaret, utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) som kör i gång nu i höst. Här ska det sprängas nu för sex bergrum, avsedda för lagring av rivningsmaterial. Det är ett arbete som kommer att sysselsätta 150 man fördelade på fyra skiftlag. Ledamöterna i rummet är sakkunniga och pålästa, vilket skapar utrymme för att lyssna in aktuell information.

Informerar om arbete och mål

Östhammars kommun berättar om slutförvarsgruppens uppdrag och om villkorsförhandlingen om kärnbränsleförvaret, medan länsstyrelsen berättar utdelningen av varningsmottagare och om totalförsvarsövningen Havsörn. Uppsala brandförsvar informerar om sitt inriktningsmål som handlar om att ha krisberedskap samt trygga och brandsäkra miljöer. Att antalet brandmän i Sverige ska fördubblas med hjälp av civilplikt väcker inga frågor och därefter kan Strålsäkerhetsmyndigheten, som inspekterar de kärntekniska anläggningarna och gör den samlade strålsäkerhetsvärderingen, avrunda dagens möte.

Öppet möte i juni

Om du blir nyfiken på Lokala säkerhetsnämndens arbete kan du redan nu boka in den 12 juni 2025. Då hålls nästa öppna möte i Tierp, dit allmänheten bjuds in.
Lokala säkerhetsnämnden har även tagit fram en informationsfolder om sitt uppdrag, verksamheten vid kärntekniska anläggningar och om kärnkraftsberedskap:
Länk till foldern -  "Lokala säkerhetsnämndens informationsfolder"

Fler länktips för dig som vill veta mer:
Här kan du läsa mer om Lokala säkerhetsnämnden (på Östhammars kommuns hemsida)
Här kan du läsa mer om Kärnkraftskommunernas samarbetsorgan (länk till extern webbplats)

Publicerad
11 november 2024
Senast uppdaterad
11 november 2024
Ansvarig organisation
Lokala säkerhetsnämnden