Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Landsbygdsbor utgör lokalt räddningsvärn

Ett 40-tal landsbygdsbor i Östhammars kommun har skrivit avtal med räddningstjänsten om att ställa upp där det behövs vid en kris eller samhällsstörning. LRF och Studieförbundet Vuxenskolan har satt ihop ett studiecirkelmaterial som använts inför bildande av räddningsvärnet som ska fungera som en förstärkande resurs, exempelvis vid en översvämning eller skogsbrand.

Landsbygdsbor, i synnerhet jord- och skogsägare, var en betydelsefull resurs vid branden i Sala för tio år sedan, som krävde insatser från flera läns brandstyrkor. När de tillresta brandstyrkorna hade svårt att hitta var landbygdsbornas lokal- och personkännedom värdefull. Att de dessutom hade en hel del utrustning som var användbar i samband med släckningsarbetet gjorde inte saken sämre. Erfarenheterna fångades upp av LRF i Salatrakten som initierat arbetet med lokala räddningsvärn.

Bistå med allt från handlingskraft till skogsmaskiner

– Våren 2022 samlade vi intresserade till studiecirklar och inventerade vilka resurser som finns lokalt. Det kan exempelvis vara fyrhjulingar, skogsmaskiner och tunnor att köra vatten i, berättar Camilla Strandman, sekreterare i LRF Östhammar och kontaktperson i Börstil-Gräsö avdelningen av Räddningsvärnet.
Hennes erfarenhet av att ha varit lantbrukare på en ö i Stockholms skärgård innan hon flyttade till Östhammars kommun gör att hon snabbt kan sammanfatta vad som kan göra skillnad i en situation.
– Man behöver ha beredskap, helt enkelt. Det handlar om gemenskap med grannar och egen handlingskraft men också om att ha utrustning, till exempel reservkraftverk för eventuella elbortfall, säger hon.

Bo-och-Camilla 
Bo Fransson, insatsledare vid räddningstjänsten, välkomnar initiativet med ett lokalt räddningsvärn i Östhammars kommun. Här syns han i dialog med Camilla Strandman, sekreterare i LRF Östhammar och kontaktperson i Börstil-Gräsö-avdelningen av räddningsvärnet.

Avlasta räddningstjänsten

Räddningsvärnet i Östhammars kommun samlar ett 40-tal landsbygdsbor, både män och kvinnor, som skrivit avtal med räddningstjänsten.
– Det här är ett oerhört välkommet initiativ som kommer att kunna avlasta oss i en ansträngd situation, säger Bo Fransson, insatsledare vid räddningstjänsten.
Varje delområde, Österby-Dannemora, Alunda-Ekeby och Börstil-Gräsö, har två sammankallande som kommer att kontaktas av tjänstgörande räddningsledare om det behövs extra folk. De skickar i sin tur ut sms till medlemmar, allt efter vilka behov som räddningsledaren har. Därefter beger sig de som fått kallelse och har svarat att de kan komma, till anvisad plats.
– Det är dock inga skarpa gränser som gäller, deltagarna kommer att ställa upp där det behövs, säger Camilla.

Ersättning utgår

De frivilliga ska alltid arbeta tillsammans med ordinarie personal, ersättning utgår och man är försäkrad under arbetet.
– Just det sista är särskilt viktigt då det handlar om riskfyllt arbete. Vid behov kan också räddningstjänsten leja in maskiner och utrustning från räddningsvärnets medlemmar, då enligt särskilda avtal, säger Camilla.

Räddningsnämnden har fattat beslut om att införa ett LRF-räddningsvärn i Östhammars kommun. Det ska komplettera kommunens frivilliga resursgrupp (FRG). Den som vill engagera sig i räddningsvärnet behöver inte vara medlem i LRF, alla är välkomna.

Fortlöpande utbildning ges

Uppsala brandförsvars utbildningsenhet har genomfört grundutbildning för räddningsvärnspersonalen gällande hur man hanterar skogsbrand samt enklare sjukvård.
– Hittills har vi hunnit ha ett antal utbildningsdagar, fått ut skyddskläder samt ordnat med e-post och sms-listor men vi har inte behövs agera i något skarpt läge ännu, säger Camilla.
Deltagarna kommer att erbjudas årlig repetitionsutbildning, nästa tillfälle ges under våren 2025.
– Tillkommer ny personal till räddningsvärnet kommer dessa erbjudas grundutbildning, säger Stefan Mattsson, insatsledare vid räddningstjänsten och utbildningsansvarig.

Vill du veta mer?

För mer information kontakta Camilla Strandman på tel 070-940 81 95 eller e-post camilla.strandman@gmail.com

Publicerad
5 augusti 2024
Senast uppdaterad
5 augusti 2024