Gå till innehållet

Kristinelundskolan står redo till hösten

Efter den tragiska branden i Kristinelundskolan förra året arbetar nu Östhammars kommun intensivt med att återuppbygga och förbättra skolan. Här följer en uppdatering om projektets framsteg och vad som väntar framöver.

I november 2023 brann det i Kristinelundskolan och sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att bygga upp skolan igen. Själva skoldelen med skolexpedition har ej påverkats av branden. Den nedbrunna huskroppen har däremot rivits och kommer inte att byggas upp igen. Från början fanns vissa osäkerheter kring hur byggnaden skulle användas och om skolan endast skulle återställas och/eller nyttjas till annan verksamhet. Men för att nyttja tiden till fullo pågick rivningsarbetet och sanering under den tiden. Efter cirka tre månader av rivning, sanering och återställning var även beslutet klart att det skulle göras ett större omtag på halva huset som påverkats av branden.

Kristinelund

Den nya matsalen med mottagningskök.

Ny matsal och nytt mottagningskök

En nyhet är bland annat att skolan får en ny matsal och ett mottagningskök till hösten. Det innebär att maten inte längre lagas på plats, utan transporteras från till exempel Frösåkersskolan. Den tidigare matsalen blir istället en vändplan för transporter. Skolan får därför en ny huvudentré på baksidan av huset. Sporthallsbesökare går den vanliga vägen.

– Det har varit fokus på att riva och sanera efter branden samt att anpassa skolan efter nya behov, säger Rickard Hultman, byggprojektledare.

UppbyggnadNy uppbyggnad av det som brann.

gympahallIdrottshallen (bevarad). 

Möjlighet till uthyrning

I och med den justerade planlösningen efter branden kommer möjligheten ges att hyra ut sporthalls-delen under dagtid för både privatpersoner och föreningar. Det öppnar även upp möjligheter för kultur- och fritidskontoret att ha aktiviteter där på dagarna.

Skyddsrum
Ett av skyddsrummen.

Skyddsrummen uppdateras

Parallellt med uppbyggandet av skolan pågår även ett iordningställande av skyddsrummen som fanns på skolan sedan tidigare. Skyddsrummen har besiktats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och kommer under hösten vara helt färdiga och godkända enligt dagens krav. Det finns totalt tre skyddsrum som man kommer kunna nyttja fullt ut vid krissituationer.

– Ett av tre skyddsrum kommer att nyttjas som "lekrum" där lättare inredning kommer finnas till eleverna. Skyddsrummen ska kunna driftsättas på 48 timmar vid en kris och därför är vi måna om att inredningen blir så enkel som möjligt för att det snabbt ska gå att flytta på om det uppstår en kris, berättar Rickard. 

Klart till skolstarten

Arbetet ska vara klart i augusti till skolstarten. Verksamheten kommer rikta sig till F-3.

– Nu ser vi fram emot att barnen och personalen får komma tillbaka till sin riktiga verksamhet i uppgraderade och fräscha lokaler, avslutar Rickard Hultman. 

 

Kontakter

Publicerad
1 juli 2024
Senast uppdaterad
1 juli 2024
Ansvarig organisation
Tekniska kontoret