Gå till innehållet

Kommunen åtgärdar skadegörelse och ökar tryggheten med kameror

Arbetet med att reparera skadorna på flera platser i centrala Östhammar, efter omfattande skadegörelse, har inletts. Samtidigt ökar kommunen säkerheten genom att driftsätta fler trygghetskameror.

Redan ett dygn efter den omfattande skadegörelsen som inträffade på onsdagsmorgonen, den 24/7, har arbetet med att åtgärda skadorna börjat.

Kommunen har anlitat Skadeservice för att iordningsställa det som blivit förstört. På Krutudden är allt glas utvändigt  bortplockat och tillfälliga skydd är uppsatta för fönstren.

– Första prioritet var att plocka bort allt glas som låg utspritt utanför byggnaderna och toaletten, så att ingen ska göra sig illa, säger Henrik Sundin, utemiljösamordnare.

Skadegörelsen beräknas kosta upp till 400 000 kronor

I väntan på att toaletten renoveras har man öppnat upp de toaletter som finns på gaveln i omklädningsbyggnaden.

– Tyvärr är de inte handikappanpassade men vi siktar på att återställa både toaletten och byggnaderna så fort som möjligt säger Henrik och berättar att både byggmaterial och fönster är beställda.

Peter Nyberg, kommundirektör, berättar att det kommer att kosta mellan 300 000 – 400 000 kronor att återställa skadegörelsen.
– Det är pengar som vi gärna hade lagt på något annat.

Trygghetskameror - brottsförebyggande åtgärd

För att öka tryggheten för de som bor och vistas i kommun kommer trygghetskameror att driftsättas på en del av kommunens anläggningar.

– I vårt arbete mot skadegörelse kommer kameraövervakning att vara en viktig del. Det handlar dels om förebyggande och avskräckande, men framför allt en möjlighet för polis att identifiera, gripa och lagföra gärningsmän, förtydliga Peter Nyberg.

Idag finns det kamerautrustning installerade på 10-15 platser på kommunens anläggningar, varav tre är i drift, totalt cirka 100 trygghetskameror.

– Vi arbetar nu för att få resten av kamerorna i drift till hösten, säger Peter.

Kontakter

Publicerad
26 juli 2024
Senast uppdaterad
26 juli 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret