Gå till innehållet

Vattenavstängning - Torngatan, Gimo kommun Starttid: 2024-10-28 08:00:00 Sluttid: 2024-10-28 13:00:00 För mer information se Gästrike Vattens hemsida Driftstörningar - Gästrike Vatten 

KnutCos – tradition möter kreativitet i en ny form

I ett samspel mellan historia och nutid öppnar Kulturskolan i Östhammar dörrarna för ett helt nytt projekt: KnutCos. Här får ungdomar chansen att utforska både urgamla traditioner och moderna skapandeformer, när Knutmasso och cosplay möts för första gången.

Nu tar Kulturskolan ett nytt steg och bjuder in ungdomar i årskurs 6–9 att vara en del av KnutCos – en kurs där maskskapandet från Knutmasso kombineras med dagens populära cosplay. KnutCos erbjuder en mångsidig kurs som blandar flera konstformer och hantverk under ledning av Sofia Hildebrand och HildeMarie Farstad Broady.

- I kursen får ungdomarna arbeta med allt från konst och form till textilslöjd och scenkonst. Det är en härligt kreativ blandning där deltagarna får utforska olika tekniker och uttryck, säger Sofia Hildebrand, modedesigner och slöjdlärare.

En inspirerande mötesplats för skapande

Kursen hålls i den kulturhistoriska Kvarnen i Gimo, en miljö som är perfekt för kreativt arbete.

- Det är extra roligt att vi med KnutCos kan nå ungdomar som har andra intressen än de som vanligtvis deltar i våra musik- och teaterkurser. Vi har sett att cosplay har blivit väldigt populärt och det har gett oss en fantastisk möjlighet att föra samman det moderna med det traditionella, säger HildeMarie Farstad Broady, skådespelare och dramalärare.

Varje tisdag under hösten får deltagarna experimentera med masktillverkning i olika material och arbeta med hur maskerna får liv. De kommer också att delta i det traditionella Knutmassofirandet i januari och senare under våren hålls en uppvisning där maskerna visas upp.

- Bakgrunden är att både bejaka en tradition och ge den nytt liv, samtidigt som vi knyter an till nya trender hos barn och unga. Vi arbetar i grunden med barns skapande och kreativitet och med stöd från Kulturrådet kan vi nu bredda verksamheten till att omfatta fler konstformer, säger Joel Lind, kulturskolechef.

Maskworkshop med Halloweentema

För att fira invigningen av verkstaden i Kvarnen, Gimo arrangeras en maskworkshop med Halloweentema den 30 oktober mellan kl. 11:00 och 15:00. Ingen anmälan krävs och alla är välkomna att komma och prova på att skapa sina egna masker i den kreativa verkstaden. Det är ett utmärkt tillfälle att få en försmak av vad KnutCos handlar om!

Kontakter

Publicerad
26 september 2024
Senast uppdaterad
26 september 2024