Gå till innehållet

Kampanj uppmärksammar psykisk hälsa för unga

Ibland kan det vara svårt att sätta ord på känslor och förstå vad det är som gör skillnad för hur vi mår. Därför genomför Region Uppsala en kampanj som ska ge ungdomar ökad förmåga att få tag på, förstå, värdera och använda information för att bibehålla och främja hälsa.

Östhammars kommun deltar i Region Uppsalas kampanj som pågår under perioden 10 september till 10 oktober och som syftar till att öka kunskap om psykisk hälsa.
  – Alla har en psykisk hälsa och hur vi mår varierar genom livet. Det är viktigt att kunna förstå hur det vi känner påverkar hur vi mår, säger Frida Berggren, elevhälsosamordnare. 

Ungdomars psykiska hälsa 

Kampanjen ska hjälpa ungdomar och unga vuxna att förstå mer om sig själva och vad psykisk hälsa är. På Folkhälsomyndighetens webbplats dinpsykiskahälsa.se/ung finns kunskap om vad som påverkar din psykiska hälsa, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan hjälpa andra. UMO.se är en annan webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. Där kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
  – Kampanjens mål på lång sikt är att förbättra ungdomars psykiska hälsa. Det tror vi är möjligt när fler förstår mer om vad det är som påverkar vår förmåga att bibehålla och främja hälsa, säger Frida.

Låna hem böcker

I måndags kväll, den 9 september, deltog  Ida Florén, samordnare i det skolsociala teamet, Louise Söderqvist, ungdomsutvecklare, och Frida Berggren vid föreläsningen på Uppsala Konsert & Kongress som handlade om psykiskt mående.
  – Vi var där för att visa exempel på hur vi arbetar med appen Ung i Östhammars kommun och med ungdomars psykiska hälsa. Till exempel har vi böcker om psykisk hälsa på kommunens fritidsgårdar som man får låna hem, säger Frida som också är samordnare för kommunens arbete med suicidprevention. 

Våga lyssna på riktigt

Föreläsningen av Frida och Tilda Boisen samt Katarina Tingström, präst, leg psykoterapeut och författare var oväntat lättsamt och innehöll kloka medskick om detta svåra och så viktiga ämne, suicid. 
  – Jag tog bland annat med mig vikten av att våga lyssna och att lyssna på riktigt. Något annat som är viktigt är att våga fråga hur en medmänniska mår, säger Frida.
Ett tips från Frida och Tilda är att fråga ”Hur mår du på en skala från 1-10?” eftersom man då kommer ifrån att man ofta får ett ”bra” till svar även när det inte är bra. 
Föreläsningssalen var nära på fullsatt och många lyssnade också digitalt.
  – Att delta i programmet kändes både lyckat och uppskattat, säger Frida.  

Suicidpreventiva dagen

Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom Suicidpreventiva dagen. Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). I Sverige uppmärksammar många aktörer Suicidpreventiva dagen med olika aktiviteter såsom konferenser, seminarier och ljusmanifestationer.

Läs mer:
– på Folkhälsomyndighetens webbplats (extern länk)
– på Suicide Zeros webbplats (extern länk) 

Kontakter

Publicerad
10 september 2024
Senast uppdaterad
10 september 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret