Gå till innehållet

Kameraövervakning i skolan

Barn- och utbildningsnämnden har vid sammanträde den 13 juni fattat beslut att kameror ska installeras inomhus på kommunens högstadieskolor samt gymnasieskola där det finns dokumenterade särskilda skäl till kameraövervakning.

Kommunfullmäktige beslutade den 19 mars 2024 (§58) om riktlinjer för kameraövervakning i kommunen. I syfte att öka tryggheten och säkerheten fattade barn-och utbildningsnämnden beslut om att införa kameraövervakning på högstadieskolor och gymnasieskola, förutsatt att det finns dokumenterade särskilda skäl och att allmänhetens rätt till integritet beaktas.

Förhindra brottsliga handlingar

Beslutet är tagits med anledning av rapporter om ökade incidenter med våld, skadegörelse och brott på skolorna. Genom att införa kameraövervakning är målsättningen att kunna förebygga, förhindra och upptäcka brottsliga handlingar, samt skapa en tryggare miljö för både elever och personal.
Ordförande i barn-och utbildningsnämnden, Christina Williamsson Liw, M, anser att det är tråkigt att insatserna är nödvändiga men ser ändå positivt på beslutet.
  – Jag är övertygad om att dessa insatser kommer att bidra till en tryggare och säkrare skolmiljö för alla, säger hon.

Korridorer och uppehållsrum

Bevakning med kameror kommer att ske på utrymmen dit allmänheten inte har tillträde, såsom exempelvis korridorer och uppehållsrum. Kameraövervakningen kommer att ske enligt Kameraövervakningslagen (2018:1200) och Dataskyddsförordningen (GDPR). Förvaltningen får i uppdrag att se över om kommunens antagna riktlinjer behöver kompletteras för skolans verksamhet. 

Läs mer om beslutet:
Barn- och utbildningsnämnd 13 juni 2024 - Östhammars kommun (osthammar.se)

Kontakter

Publicerad
13 juni 2024
Senast uppdaterad
13 juni 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret