Gå till innehållet

Vattenavstängning - Torngatan, Gimo kommun Starttid: 2024-10-28 08:00:00 Sluttid: 2024-10-28 13:00:00 För mer information se Gästrike Vattens hemsida Driftstörningar - Gästrike Vatten 

Inspirationsutbyte med Vallentuna kommun

Hur kan mindre orter blomstra genom samverkan och lokala initiativ? Det fick Vallentuna kommun ta del av när de nyligen besökte Österbybruk och Dannemora för att titta närmare på ett antal framgångsrika Leaderprojekt och satsningar på landsbygden. Syftet med besöket var att få inspiration samt att utbyta idéer och erfarenheter kring landsbygdsutveckling.

Under besöket fick Vallentunas representanter se hur samarbetet mellan kommunen, företagare och föreningar har skapat en levande plats. Österbybruk har blivit ett centrum för kultur och evenemang, och i Dannemora pågår spännande projekt som utvecklingen av Mineralmuseet, vilket syftar till att locka både turister och lokala besökare.

- Vi ville verkligen visa hur samverkan mellan olika aktörer kan ge liv åt mindre orter. Det lokala engagemanget här är en stark inspirationskälla och vi är glada att många eldsjälar ville dela med sig av sina erfarenheter under dagen, säger Sofia Händel, projektsamordnare vid Näringslivskontoret i Östhammar.

Från Vallentuna kommun deltog politiker, tjänstepersoner, företagare och föreningsaktiva för att hämta inspiration och dela erfarenheter kring landsbygdsutveckling. Tillsammans med representanter från Östhammars kommun diskuterades hur lokalt engagemang och samverkan kan skapa långsiktiv utveckling och ge nytt liv åt mindre orter.

Ett stort tack till Vallentuna kommun och alla som deltog i besöket, samt till de lokala aktörer och övriga medverkande som generöst delade med sig av sina lärdomar och bidrog till en intressant dag:

  • Stiftelsen Österbybruks herrgård
  • Sadelmakarlängan
  • Natur och kultur i Dannemorabygden
  • Österby fiskeriförening
  • Dannemora hembygdsförening
  • Dannemora geologiska sällskap
  • Dannemora Äventyr

Leaderträff i Dannemora

Lokal utveckling med Leader

Leader är ett EU-finansierat utvecklingsprogram som syftar till att stärka landsbygden genom samverkan mellan offentlig sektor, företag och ideella aktörer. Östhammars kommun ingår i Leaderområdet Upplandsbygd som stödjer lokala initiativ och ger möjlighet för både små och stora projekt att växa fram. Kommunen har länge varit engagerad i Leaderområdet och har sett många framgångsrika satsningar ta form. Genom samarbete och delade insikter tas ännu ett steg mot en levande och hållbar landsbygd, där den lokala kraften får utvecklas och växa.

Kontakter

Publicerad
24 september 2024
Senast uppdaterad
24 september 2024
Ansvarig organisation
Näringslivskontoret