Gå till innehållet

Hållbar matglädje på Måltidens dag

Visste du att det varje dag serveras tre miljoner måltider inom förskola, skola, vård och omsorg runt om i Sverige? Dessa måltider har en stor inverkan på människors hälsa och välmående. För att uppmärksamma det viktiga arbete som görs i våra offentliga kök firar vi idag Måltidens dag genom att servera en festlig lunch med lokal anknytning.

Svenskt och lokalproducerat

På skolorna serverades fläskkarré, medan några förskolor istället bjöd på kalops, och i båda fallen användes svenskt kött. Till dessert blev det äppelpaj med vaniljsås, där mjölken till vaniljsåsen levererades från Västerängens mejeri i Alunda, speciellt för denna dag i samarbete med kommunen. Västerängens mejeri har funnits sedan 2020 och genom att pastörisera mjölken varsamt bevaras viktiga näringsämnen.

– Det känns fantastiskt att få bidra till Måltidens dag med vår mjölk som är både lokalproducerad och hållbar, säger Therese Walenius från Västerängens mejeri, en familjegård som gått i arv i generationer.

Filmen "3 miljoner måltider"

Med filmen "3 miljoner måltider" vill MATtanken lyfta fram Sveriges offentliga måltider, det vill säga måltiderna inom förskola, skola, vård och omsorg. Filmen visar hur dessa måltider bidrar till folkhälsa och hållbarhet samt hur de spelar en nyckelroll i vårt livsmedelssystem.

Offentliga måltider spelar en nyckelroll i samhället och lyfts fram genom firandet av Offentliga måltidens dag över hela landet.

Kontakter

Publicerad
17 oktober 2024
Senast uppdaterad
17 oktober 2024
Ansvarig organisation
Tekniska kontoret