Gå till innehållet

Guide: Så gör du för att rösta i EU-valet

Den 9 juni är det dags för EU-valet, men redan den 22 maj startar förtidsröstningen. I den här artikeln reder vi ut dina eventuella frågetecken inför valet.

För fem år sedan gick vi senast till vallokalerna för att rösta i EU-valet. I juni är det dags igen. Då väljer vi vilka partier och personer som ska representera Sverige i Europaparlamentet.

Att göra sin röst hörd är enkelt, oavsett om man förtidsröstar, röstar på valdagen eller befinner sig utomlands – man behöver bara ha koll på hur det går till.

Ditt röstkort kommer med posten

Alla som har rösträtt får ett röstkort med posten senast den 22 maj. Här står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider samt förslag på var du kan förtidsrösta.

Om du inte har fått ditt röstkort eller förlorat det kan du beställa ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort, genom att ringa kommunens valsupport tele: 070-211 35 67 eller Östhammar Direkt, tele: 0173-860 00. 

Förtidsrösta – från och med 22 maj

Redan från den 22 maj kan du förtidsrösta. Det kan du göra i vilken kommun som helst i hela landet (här hittar du röstningslokaler i hela Sverige (länk till val.se). Tänk på att du måste ha med dig ditt röstkort och en ID-handling.

Här hittar du röstningslokaler och tider för att förtidsrösta i Östhammars kommun.

Rösta på valdagen – 9 juni

Den 9 juni slår dörrarna upp till din vallokal som håller öppet mellan klockan 8:00 och 21:00. Ta med dig en ID-handling och röstkort så blir det smidigare vid röstningen.

På alla ställen där du kan rösta finns det röstmottagare.Röstmottagarna är utbildade, de hjälper dig och kan svara på dina frågor. De ser även till att röstningen går rätt till.

  • I vallokalen får du valkuvert av en röstmottagare. Valsedlarna finns bakom en avskärmning för att du ska kunna välja en valsedel utan att någon annan ser.

  • När du har tagit din valsedel går du bakom en valskärm för att göra i ordning din röst. Om du vill personrösta kan du kryssa för en kandidat. Därefter lägger du valsedeln i valkuvertet.

  • Om du behöver hjälp med att göra i ordning din röst kan en röstmottagare hjälpa dig. De har tystnadsplikt.

  • När du är redo att lämna ifrån dig ditt valkuvert, legitimerar du dig för röstmottagarna som prickar av dig i röstlängden och lägger ned valkuvertet i valurnan.

Behöver du hjälp med att rösta?

Om du inte kan ta dig till en röstningslokal och rösta på egen hand på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning kan du rösta med bud.

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Budrösten kan lämnas in som en förtidsröst i valfri röstningslokal i hela landet eller till anvisad (står på ditt röstkort) vallokal på valdagen.

För att rösta med bud behöver du någon som kan vara ditt bud, ett vittne och ett särskilt material som du kan beställa, se nedan.

Särskilt material för att rösta med bud

Du behöver ett särskilt material för att rösta med bud. 

Hjälp med budröstning

Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig kan du få hjälp av valnämndens ambulerande röstmottagare, Monica, Marie, Desirée och Madelene.

  • Boka budröstning på telefonnummer 070-213 04 05. 
    Telefontid vardagar, klockan 10:00-11:00 under perioden 22 maj-7 juni  2024.

  • Under valhelgen, 8-9 juni 2024, kan bokning ske under telefontid kl. 12-17.
    Röstmottagningen sker efter överenskommelse.

Rösta från utlandet

Om du bor utomlands kan du antingen brevrösta eller förtidsrösta. Om du brevröstar måste rösten skickas i god tid inför valdagen den 9 juni. Om du istället vill förtidsrösta gör du det på en ambassad eller ett konsulat med röstmottagning. Det kan du göra tidigast den 16 maj. 

Kontakter

Publicerad
21 maj 2024
Senast uppdaterad
21 maj 2024