Gå till innehållet

Fritt fram för bad vid Gimobadet igen!

Vi har tidigare rapporterat om att badvatten vid Gimobadet, efter provtagning, var otjänligt och därför avrått från bad. Idag, 18/7, kom provsvar som visar att vattnet åter är tjänlig, vilket innebär att det återigen är fritt fram för bad.

Under sommaren tas regelbundet vattenprover vid de kommunala badplatserna i Östhammars kommun. Anledningen är för att se till att vattnet är tjänligt och således okej att bada i.

Större regnmängder kan ha en negativ inverkan på vattenkvalitén och innebära att bakteriehalten ökar.

Så skedde förra veckan när prover vid Gimobadet visade det att vattnet var otjänligt. Därför gick kommunen ut med en avrådan om att bada. Nu hävs den avrådan.

Avrådan från bad

Det finns två olika kategorier för avrådan. Antingen handlar det om algblomning då handlar det om toxiner. Det andra är när vattnet anses otjänligt, då handlar det om bakterier. 

Om vi ser något provresultat som avviker informerar vi det genom skyltar om ”avrådan från bad” på badplatsen och informerar även på vår hemsida och Facebook. Avrådan gäller till dess kommunen bedömer att det inte längre finns en risk för badandes hälsa. 

Kontakter

Publicerad
18 juli 2024
Senast uppdaterad
18 juli 2024
Ansvarig organisation
Miljö