Gå till innehållet

Vattenavstängning - Torngatan, Gimo kommun Starttid: 2024-10-28 08:00:00 Sluttid: 2024-10-28 13:00:00 För mer information se Gästrike Vattens hemsida Driftstörningar - Gästrike Vatten 

Från folksagor till lek – Torpvägens lekplats i Alunda får nytt liv

Östhammars kommun har som målsättning att varje tätort ska ha en större lekplats som är delvis tillgänglighetsanpassad och erbjuder lekvärde för olika åldrar, samt har bra och trygg belysning. Arbetet med att rusta upp lekplatser görs löpande och nu är det Torpvägens tur i Alunda.

Lekplatsen hämtar inspiration från platsens anrika historia. På höjden intill ligger Torpet, där logen Runeberg en gång fylldes av dans, musik och teater. Även folkdanslaget ”Alunda lej” var aktivt där i 25 år, och platsen präglades av gemenskap och kultur. Folkdans, folkmusik och folksagor blir därför en röd tråd genom lekplatsen, som binder samman skog, berg, torp och gräs. Ambitionen är att låta Torpvägens berättelser få liv genom färg, form och lek, samtidigt som lekutrymmet erbjuder aktiviteter för alla åldrar.

- Vi vill att lekplatsen ska återspegla platsens unika historia och skapa en levande koppling till torpet och landskapet. Genom att bevara delar av den gamla lekutrustningen och addera nya element som musiklek, sagoinspirerade lekstugor och en boulebana, hoppas vi att platsen ska tilltala både barn och vuxna. Det här ska bli en generationspark som erbjuder något för alla, säger Henrik Sundin, utemiljösamordnare.

Lekplatsen kommer att formas med mjuka linjer, skuggande träd och en pergola, vilket skapar en inbjudande och trygg miljö. Dessutom tillkommer nya sittplatser och ett staket mot vägen för ökad säkerhet. En stig har redan börjat ta form, som leder upp mot torpet, där skogens mystik bjuder in till lek och upptäckter vid den planerade linbanan.

- Genom att integrera platsens historiska element och naturens lekfullhet vill vi skapa en miljö där fantasin får utrymme att blomma. Här ska berättelserna om torpet leva vidare genom lek och kreativitet, och vi hoppas att både barn och vuxna kommer att uppskatta platsens unika atmosfär, säger Lisa Karm Togo, destinationsutvecklare.

Arbetet beräknas vara klart under 2025. Det nuvarande uppdraget fokuserar på att tillgänglighetsanpassa och uppgradera lekplatsen, men det finns även möjligheter att vidareutveckla området. Kreativa föreningar som vill bidra till att fortsätta arbetet in i skogen och utforska möjligheterna att starta verksamhet vid Torpet är välkomna att kontakta kommunen för samarbeten.

Observera att bilden visar en tidig skiss och att ändringar kan förekomma.

Kontakter

Publicerad
18 september 2024
Senast uppdaterad
18 september 2024
Ämne
Alunda