Gå till innehållet

Vattenavstängning - Torngatan, Gimo kommun Starttid: 2024-10-28 08:00:00 Sluttid: 2024-10-28 13:00:00 För mer information se Gästrike Vattens hemsida Driftstörningar - Gästrike Vatten 

Framtidens ledare formas idag

För andra året i rad hålls ledarutvecklingsprogrammet Ledararenan. 15 personer från kommunerna Östhammar, Knivsta, Heby, Håbo och Älvkarleby deltar med olika roller från skilda verksamheter, samtliga med ett gemensamt intresse för ledarskap.

Ledarskapsutveckling över kommungränserna

Ledararenan är en gemensam utvecklingsinsats för framtida ledare som Östhammars kommun driver tillsammans med kommunerna Knivsta, Heby, Håbo och Älvkarleby. Ledarutvecklingsprogrammet syftar till att skapa en nyfikenhet kring ledarskap, ge möjlighet för deltagarna att ”känna på” ledarskap samt träna på praktiska moment i en trygg miljö. Deltagarna träffas nio gånger under ett år, träffarna har olika teman och är både digitala och fysiska.

Lärande genom praktiska erfarenheter

En sensommardag i september träffades deltagarna på Knivsta centrum för idrott och kultur. Temat för denna träff var ”Att vara chef i en kommun”.
 – Tanken med detta tema är att deltagarna ska få en inblick i en chefs vardag. Vilka lagar, regler och styrdokument som det finns att förhålla sig till som chef i en kommun och vilka möjligheter och utmaningar ett chefsuppdrag innebär, säger Elin Söderlind från Östhammars kommun, som är programansvarig för Ledararenan tillsammans med Jonas Ahlström från Heby kommun.

Ledarskapsarenan

Chefsrollen i fokus under septemberträffen

Dagen inleddes med att värdkommunen Knivstas HR-chef Sara Svanfeldt berättade om att vara chef mitt i en kris och mediedrev. Hon delade bland annat med sig av sin verklighet som HR-chef på Akademiska sjukhuset under pandemin och gav deltagarna flera handfasta tips.
– Programmet fortsatte med intressanta föreläsningar om mål- och ekonomistyrning, upphandling, juridik i kommunvardagen samt ett nedslag i arbetsrätten och arbetsmiljöarbetet, berättar Elin.

Insikter från ledarskapets vardag

Knivstas kommundirektör Daniel Lindqvist delade frikostigt med sig av sina tankar och erfarenheter av samspelet mellan den politiska organisationen och förvaltningsorganisationen.
– Att vara chef i en kommun är ett utmanande jobb, men det är också ett av Sveriges viktigaste och roligaste arbeten, säger han.
Han uppskattar mötet med ett engagerat gäng och beskriver Ledararenan som en fantastisk möjlighet att få nya kunskaper och få testa på delar i ledarskapet i en trygg miljö.
– Ta vara på det, uppmanar han.

 Deltagarnas intresse inbjöd till dialog och att Daniel på ett transparent sätt kunde beskriva hur han ser på ledarskapet i sin roll som kommundirektör.
– Genom dialog skapar vi engagemang och möjlighet till helhetssyn. Jag hoppas att nyfikenheten kring ledarskapet har väckts hos deltagarna och jag önskar dem lycka till på sin utvecklingsresa, säger han.
Dagen avslutades med ett samtal med Liselott Sjögren, enhetschef Råd och stöd, som berättade om sin vardag som chef och hennes viktigaste lärdomar och nycklar till ett gott ledarskap.

Deltagarnas reflektioner

Aysar - ledararenan

Aysar Mohammed Hussein, teamledare på Biståndsenheten i Håbo kommun:

Den här dagen har verkligen hjälpt mig att bättre förstå den helhetsbild som det innebär att vara chef i en kommun. Jag tar med mig vikten av och förståelsen för att jobba med de politiska målen tillsammans. Ledararenan har också gett mig konkreta verktyg att använda i vardagen exempelvis har jag använt mig av verktyg så att jag på ett professionellt sätt kunnat kommunicera svåra beslut, som har fattats på en högre nivå, till mina kollegor/medarbetare. Jag har verkligen förstått vikten av att ha alla medarbetare med på tåget och jobba för att vi ska nå de uppsatta målen tillsammans.

Deltagare ledarerenan

Linda Helzenius, näringslivsutvecklare i Älvkarleby kommun:


Jag håller med om att det har varit ett bra innehåll. Det jag tar med mig allra mest är att det är en sådan härlig, tillåtande grupp som ger trygghet vilket leder till många bra diskussioner. Det är kul att det är så många olika yrken och flera kommuner representerade här, det ger så många varierande perspektiv och har gett mig många ”aha-upplevelser”.

Ledararenan

Amalia Gille, bemanningsadministratör i Östhammars kommun:

Jag tycker att upplägget med Ledararenan är kul och att det ger en bra inblick i att vara ledare. Det är många saker som tas upp som jag inte har reflekterat över tidigare, vilket gör det väldigt nyttigt. Från dagen i Knivsta tycker jag att det var lite extra intressant att få veta mer om lagar och processer att förhålla sig till som chef.

Kontakter

Publicerad
27 september 2024
Senast uppdaterad
27 september 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret