Gå till innehållet

Fortsatt Roslagssamarbete tillsammans med Norrtälje och Österåker

Kommunerna Östhammar, Norrtälje och Österåker har ett gemensamt uppdrag – att lyfta destinationen Roslagen. Roslagssamarbetet fortsätter med ökat kommunalt engagemang och mer lokal förankring.

Turism- och besöksnäring är viktiga delar av det lokala näringslivet och är en växande bransch både nationellt och internationellt. Under många år har arbetet med turism- och destinationsutveckling upphandlats av bolaget Visit Roslagen AB, men nu kommer Östhammars kommun att driva detta arbete i egen regi för att säkerställa att arbetet med besöksnäringen fortsätter. Öregrunds turistbyrå kommer att hålla öppet under sommarsäsongen som planerat även om bolaget har ansökt om konkurs. 

Projektleder samarbetet 

Roslagssamarbetet fortsätter mellan kommunerna Östhammar, Norrtälje och Österåker. En gemensam målsättning är att fortsätta lyfta Roslagen som destination och samarbetet är grundat i en destinationsstrategi som sträcker sig till 2030. För att kunna genomföra aktiviteter i enlighet med strategin kommer Lisa Karm Togo, destinationsutvecklare på näringslivskontoret, att projektleda samarbetet på 50 procent från och med april. Under tiden kliver Maria Kuffner in som vikare på Kultur- och fritid för att arbeta med evenemangsfrågor och kommunikation av kultur- och fritids verksamhet.

En upplevelserik plats 

– Det är tråkigt att Visit Roslagen inte har hittat ett sätt att ställa om sin verksamhet efter de nya förutsättningarna, säger Lisa.
Hon ser med tillförsikt fram emot att driva Roslagssamarbetet framåt och är medveten om att det finns många olika viljor och förväntningar på arbetet.
  – Vi kommer inte kunna göra allt som ett destinationsbolag har kunnat göra, som till exempel att sälja biljetter. Vi kommer att göra vårt bästa för att stärka varumärket Roslagen och vi vill ge våra aktörer de bästa förutsättningarna för att skapa en upplevelserik plats, säger hon.
En upplevelserik plats gynnar de boende, verksamma och attraherar även kompetens och nya invånare.
  – Vår ambition är att komma närmre de lokala besöksnäringsaktörerna för att tillsammans navigera framåt, säger Lisa. 

En ny evenemangskalender 

Inför årets turistsäsong har Östhammars kommun tagit fram en ny hemsida på osthammar.se/roslagen. Upptäck Norra Roslagen innehåller en ny evenemangskalender där arrangörer kan tipsa om sina evenemang. Alla aktörer kan hjälpa till att fylla på sidan med matnyttig information till våra invånare och besökare. Det är bara att skicka in text och bild på evenemanget, det kan vara allt från sommarlovsaktiviteter för barn och unga till konserter, marknader och andra spännande aktiviteter. Den nya sidan lyfter allt som erbjuds i Östhammars kommun för både invånare och besökare. 

Enklare för arrangörer 

Kommunens nya evenemangstaxor gör det lättare för arrangörer att arrangera aktiviteter. Pågående projekt som syftar till att stärka besöksnäringen är Krutudden, utveckling av våra lekplatser, Dannemora som besöksmål samt skyltning och ställplatsutveckling i Öregrund. Flera kampanjer för att uppmärksamma Östhammars kommun och Norra Roslagen kommer att genomföras. InfoPoints och Turistbyrå är auktoriserade via Östhammars kommun och kommer att ge besöksinformation på plats.
  – Jag ser fram emot nya utmaningar och en händelserik sommar av både fartfyllda äventyr och rofyllda upplevelser, säger Lisa. 

Läs mer: Roslagssamarbetet - Östhammars kommun (osthammar.se)

Bildtext: Lisa Karm Togo, destinationsutvecklare (th), och Maria Kuffner, evenemangssamordnare (tv), jobbar bland annat med den nya hemsidan roslagen.se och en egen evenemangskalender.

Kontakter

Publicerad
20 maj 2024
Senast uppdaterad
20 maj 2024
Ansvarig organisation
Näringslivskontoret