Gå till innehållet

Första steget taget för en trygghetspunkt i Östhammar

I samband med den nationella beredskapsveckan passar vi på att öva vår beredskap i olika sammanhang. I tisdags testades det nya nödvattensystemet på Frösåkersskolan, som är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta laga mat också vid en samhällsstörning.

Nödvattentanken är på plats utanför skolköket på Frösåkersskolan. I dag ska medarbetare från fastighetsdriften för första gången testa det nya nödvattensystemet som installerats. Det ska kunna förse köket med vatten vid oförutsedda händelser och kriser – ett första men viktigt steg i arbetet med att bygga om skolans matsal och kök till Östhammars trygghetspunkt.

Testköra och åtgärda

Gästrike Vatten AB är på plats med en stor nödvattentank. Nu är det spännande att se om systemet som har byggts om för oförutsedda händelser fungerar som det ska.
  – Tanken är att man ska kunna stänga bort skolan och sporthallen, för att endast förse köket med nödvatten vid en krissituation, säger Rickard Hultman, byggprojektledare.
Beredskapsövningen var meningsfull. Det visade sig nämligen att några justeringar behövde göras för att systemet skulle fungera som det vart tänkt.
  – Det var bra för oss att få testköra och åtgärda nödvattensystemet. Nu vet vi att det fungerar som det ska, säger Rickard.

Viljan att hjälpa

Oili Ahola, kökschef i Frösåkersskolans kök, följer beredskapsövningen med stort intresse. Hon är ansvarig för att 1 200 portioner mat ska lagas i Frösåkersskolans kök varje dag och då är tillgång till vatten viktigt. Hon berättar att de både har konserver och torrvaror, vattendunkar och papperstallrikar i sina förråd och anser sig ha god beredskap att kunna klara sitt uppdrag också i en krissituation, åtminstone några dagar.
  – Vi hade en tuff period under pandemin då många av våra kockar var hemma, sjuka eller för att vårda sjuka barn. Då fick vi improvisera mycket, till exempel laga enkla maträtter, säger hon.
Under tiden skaffade de sig kunskap som de har stor nytta av nu när det är aktuellt med kontinuitetsplanering för fler scenarier, exempelvis elbortfall och uteblivna transporter.
  – Det går alltid att hitta lösningar och viljan att hjälpa varandra är stor när det krisar, säger Oili.

Tak över huvudet

Frösåkersskolans kök och matsal är alltså tänkt att vara Östhammars trygghetspunkt, en plats dit människor kan komma vid olika typer av samhällsstörningar för att få information om de ordinarie kanalerna inte fungerar eller för att få mat, värme och kanske tak över huvudet. Hittills har en trygghetspunkt iordningställts i kommunen, i Österbybruk. Den är ombyggd och klar för reservkraft, kvarstår gör arbetet med nytt nödvattensystem. Arbetet med det och att iordningställa övriga trygghetspunkter i Östhammar, Gimo, Öregrund och Alunda pågår.

NödvattenövningVatten

Yvonne Grehn, områdeschef, och Oili Ahola, kökschef, kontrollerar vattnet.

NödvattenövningFrösan

Maija Norling och Anders Wedin, fastighetsskötare, deltar i övningen.

Kontakter

Publicerad
27 september 2024
Senast uppdaterad
27 september 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret