Gå till innehållet

Gästrike vatten uppmanar med att vara sparsam med dricksvattnet i Hargshamn. För mer information se här

Extra föreningsbidrag för beredskapsåtgärder

Vi vill att så många som möjligt skaffar sig kunskap om och tar ett gemensamt ansvar i totalförsvarsplaneringen. Därför tar vi stöd av det lokala föreningslivet, som har möjlighet att göra sina medlemmar mer medvetna, redo och trygga. Som bonus kan de söka extra bidrag för utbildningsinsatsen.

Civilsamhället fyller en viktig roll i beredskapssammanhang. Därför har kommunstyrelsen beviljat ett bidrag på 150 000 kronor till föreningslivet i Östhammars kommun – pengar som finansieras med medel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Beredskapsbidrag

Beredskapsbidraget om 5 000 kronor kommer att fördelas till lokala föreningar som genomför den webbaserade utbildningen Medveten, redo, trygg. Det är en utbildning som tagits fram av Nacka kommun i samarbete med MSB, Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF), Länsstyrelsen Stockholm, Civilförsvarsförbundet och Svenska Röda Korset.
– I Östhammars kommun finns ett stort antal bygdegårdsföreningar och andra föreningar som intresserat sig för att hjälpa kommunen och bidra utifrån egen förmåga vid olika typer av störningar. Med hjälp av det extra bidraget kan de vidta olika beredskapsåtgärder, till exempel köpa in en beredskapslåda, säger Elin Fogelström, säkerhetsskyddschef.

Gemensamt ansvar 

Syftet med det extra bidraget till föreningar är att utveckla grundläggande kunskap inom området totalförsvar samt uppmuntra till ett gemensamt ansvarstagande i totalförsvarsplaneringen. Stödet fördelas ut till föreningar som genomfört webbutbildningen Medveten, trygg, redo till dess att 150 000 kr är förbrukat.

Först till kvarnprincipen gäller. Vi ser fram emot ansökningar från många föreningar efter att de genomfört utbildningen under hösten, säger Elin.

Webbutbildning Medveten, redo, trygg

Utbildningen består av fyra avsnitt som tar cirka 45 minuter vardera att göra. Den riktar sig till invånare från 18 år och handlar om hur förberedd man är på att klara av en omfattande samhällskris. 

  1. Gör utbildningen

  2. Fyll i webbformuläret, nedan, och skicka till oss

Webbformulär Beredskapsbidraget

Skaparen av detta formulär ansvarar för att GDPR, lagrande av personuppgift efterlevs. Mer information om detta finns att läsa på vår hemsida "Så behandlar vi era personuppgifter".

Kontakter

Publicerad
20 september 2024
Senast uppdaterad
20 september 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret