Gå till innehållet

En vecka med fokus på folkhälsa och förebyggande arbete

Att förebygga användning och skador av alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS) är viktigt för en god och jämlik folkhälsa. I torsdags kväll, den 29 februari, hölls en informationsträff om alkohol och droger för vårdnadshavare – en av flera aktiviteter under den årliga temaveckan om ANDTS.

– Vi har haft en temavecka och har uppmärksammat frågor om ANDTS lite extra på våra skolor i kommunen, men även på biblioteken och fritidsgårdarna, berättar Frida Berggren, elevhälsosamordnare och verksamhetschef för medicinsk och psykologisk elevhälsa. 

Stötta och hjälpa sitt barn 

I torsdags kväll arrangerade Råd & stöd en informationskväll om alkohol och droger för vårdnadshavare, i Frösåkersskolans matsal. Närpolisen deltog också och berättade om läget i vår kommun och hur man som förälder kan stötta och hjälpa sitt barn.
  – Det var en bra kväll med viktig information, säger Louise Söderqvist, ungdomsutvecklare. 

Säljer till ungdomar under 18 år 

I och med ANDTS-veckan besökte Sandra Käll från Folktandvården Frösåkersskolan för att prata om munhälsa och om fördelarna med att avstå från tobak och nikotin.
Åldersgränsen för att köpa de nya nikotinprodukterna kom så sent som 1 augusti 2022. Trots tillsynskontroller händer det att butiker säljer till ungdomar under 18 år. Det är också alldeles för lätt att beställa de här produkterna på nätet. 

Ha koll och hjälpas åt

På Bruksgymnasiet uppmärksammades ANDTS-veckan med anslag på skolans TV-monitor. Skolans kurator och skolsköterska informerade om alkohol, droger och tobak och hade gjort i ordning ett quiz.
  – Vi summerar en bra temavecka kring dessa viktiga frågor och vill rikta ett tack till alla vårdnadshavare som kom för att lyssna i torsdags. Det är viktigt att vi har koll och att vi hjälps åt, säger Frida och Louise. 

Kontakter

Publicerad
1 mars 2024
Senast uppdaterad
1 mars 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret