Gå till innehållet

De ger eleverna stöd att kunna hantera sina känslor kring familjesituationen

Har du varit arg eller ledsen? Vad gjorde du då? Vilka har du som du kan vända dig till om det uppstår en jobbig situation hemma hos dig? Att samtala och presentera hunden Ludde är några av inslagen när hemterapeuterna på Barn och ungdom, öppenvård, besöker elever i årskurser 3.
– Vår målsättning är att alla barn ska få hjälp att förstå att det aldrig är deras fel, att det är ett vuxenansvar och att det finns hjälp att få, säger Pernilla Matton och Rose-Marie Karlsson.

Hemterapeuten Rose-Marie Karlsson och hennes kollega Pernilla Matton besöker elever i årskurs 3, i kommunens skolor. De träffar barnen en timme och börjar ofta med att läsa berättelsen om hunden Ludde och hans husse. Den öppnar upp för samtal om sådant som kan vara svårt att prata om hemma, till exempel att föräldrar har alkoholproblem och vad det kan uppstå för situationer när de är berusade. Alla lyssnar och det kommer ofta frågor efteråt.
  – Barnen pratar om egna upplevelser och det är ett bra tillfälle att fånga upp dem på ett bra sätt. Att föräldrar dricker alkohol behöver inte betyda problem, men om barn upplever det jobbigt är det viktigt att veta att det finns hjälp, säger Rose-Marie.  

Kloka frågor och tips 

Vart femte barn växer upp med föräldrar som har alkoholproblem. Rose-Marie berättar att barnen är väldigt aktiva och kommer med kloka frågor och tips.
  – Vi pratar mycket om känslor utifrån Luddes situation och hur vi kan känna inför olika saker. Att prata om hunden Ludde istället för om sig själv brukar göra det enklare att prata om sin situation, säger Rose-Marie.
Ibland kan det räcka att få höra att man inte är ensam om att ha den här upplevelsen och att få hjälp att förstå att många barn delar den. 

Tung hemlighet att bära 

Hemterapeuterna förklarar för eleverna att det är många barn som av olika anledningar inte har det så bra. Det kan vara bra att veta eftersom missbruk, som är en beroendesjukdom, ofta är en familjehemlighet som kan vara tung att bära.
  – Det är viktigt att barnen får hjälp att förstå att det aldrig är deras fel, att det är ett vuxenansvar och att det finns hjälp att få, säger Rose-Marie.
Det händer att barn berättar i förtroende för en kompis om sin familjesituation.
  – En sådan hemlighet är tunga att bära och den måste man berätta om för en vuxen. Vi pratar med barnen om att det är att hjälpa sin kompis, även om det kan kännas som att svika ett löfte, säger Rose-Marie.

Finns hjälp att få 

Barn kan behöva hjälp att veta vart de kan vända sig för att få stöd. Ett tips till dem är att vända sig till skolans elevhälsoteam. Barn och ungdomar under 18 år kan även ringa Barnens rätt i samhället (BRIS) och så kan man även vända sig till kommunens egen verksamhet Råd & stöd för att få just råd och stöd.

SkärmklippLudde

Fakta om Junis

Materialet om Ludde har tagits fram av Junis, som är en nykterhets- och barnorganisation i Sverige. Junis är religiöst och partipolitiskt obundet och en del av IOGT International.
Läs mer och ta del av deras kunskapsportal – Det alla behöver veta om barn i missbruksmiljö och om vikten av att upptäcka tidigt och ge stöd, på Junis hemsida.

Kontakter

Publicerad
19 mars 2024
Senast uppdaterad
19 mars 2024
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret