Gå till innehållet

Beslut om förändringar i modersmålsundervisningen

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att organisera modersmålsundervisningen utanför ordinarie skoltid från och med läsåret 2025/2026. Undervisningen ska även begränsas till max sju år och ett språktest ska införas som krav innan beviljande.

Syftet med förändringarna är att säkerställa att elever med modersmålsundervisning får samma omfattning av ordinarie undervisning som övriga elever och samtidigt stärka kvalitén i modersmålsundervisningen.
  – Modersmålsundervisning är en viktig del av skolans uppdrag att stödja elever med annat modersmål än svenska. Genom att flytta undervisningen till tid utanför ordinarie skoltid kan vi bättre balansera elevernas möjligheter att delta i både modersmålsundervisning och den ordinarie undervisningen, säger Jessica Kumlin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Språktest säkerställer behov

Enligt skollagen ska modersmålsundervisning ge elever möjlighet att utveckla sitt modersmål och kunskaper om sin kultur. Med de nya riktlinjerna införs ett språktest innan undervisning beviljas för att säkerställa behov och rätt nivå på undervisningen. Förändringarna ska vara genomförda till läsårsstart 2025/2026. En tidigare genomlysning av modersmålsundervisningen i kommunen har lagt grunden för beslutet, inklusive en översyn av rutiner och finansiering.

Kontakter

Publicerad
9 december 2024
Senast uppdaterad
9 december 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret