Gå till innehållet

Vattenavstängning - Torngatan, Gimo kommun Starttid: 2024-10-28 08:00:00 Sluttid: 2024-10-28 13:00:00 För mer information se Gästrike Vattens hemsida Driftstörningar - Gästrike Vatten 

Åtgärder vidtas för en trygg utomhusmiljö

I samband med renovering och ombyggnation av övervåningen på Furustugan upptäcktes PCB i fogmassan kring utsida av fönster och dörrar samt i marken nedanför. Delar av förskolans utemiljö på framsidan (Tallen, Plantan och Granens gård) kommer att stängas medan påverkan och åtgärdsbehov utreds.

Upptäckten föranledde provtagningar av marken som ligger i anslutning till byggnaden. Provsvaren visar förhöjda halter av PCB i marken. PCB är en förkortning för polyklorerade bifenyler, en grupp kemikalier som användes i byggmaterial och elektrisk utrustning från 1950-talet fram till att de förbjöds på 1970-talet.
Som en försiktighetsåtgärd kommer vi att stänga av en del av utemiljön på framsidan av Furustugan. Fler prover ska tas runt byggnaden och på de platser där PCB har upptäckts. Inomhusmiljön är inte påverkad. 
  – När vi har fått hela bilden klar för oss kommer vi ta fram en handlingsplan för hur arbetet framåt kommer att ske och hur verksamheten kan fortsätta på ett säkert sätt. Målsättningen är en trygg och säker miljö för alla, säger Cecilia Willén Johansson, teknisk chef.

Fortlöpande information

Christina Stenhammar, barn- och utbildningschef, Cecilia Willén Johansson, teknisk chef, och Ulf Andersson, samhällsbyggnadschef, kommer att jobba vidare med detta och fortlöpande informera vårdnadshavare och allmänhet.

Läs tidigare artikel om Furustugan: 
Alternativ lösning i väntan på den nya förskolan - Östhammars kommun

Kontakter

Publicerad
21 oktober 2024
Senast uppdaterad
21 oktober 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret
Ämne
Åtgärder vid Furustugans förskola i Alunda