Gå till innehållet

Åtgärder för en säker hantering av journalsystemet

Omsorgskontoret har identifierat brister i sitt arbete vad gäller efterlevnad av rutiner när medarbetare avslutar sin anställning. Nu vidtar de åtgärder för en säker hantering av personuppgifter och information om brukare.

Nyligen upptäcktes att vissa tidigare medarbetare har kunna ha fortsatt tillgång till omsorgskontorets journalsystem. Rutinen för att avsluta behörigheter har inte följts.
  – Vi har agerat och vidtagit åtgärder. Dels har vi sett över våra behörigheter och dels undersöker vi loggar på både brukare och tidigare medarbetare, säger Lina Edlund, socialchef.
På det viset kan man se om en tidigare medarbetare läst och tagit del av information i någon brukares journal. Om det visar sig att så har skett, kommer aktuell brukare att informeras om det.

Anmält till IMY

Omsorgskontoret har haft stor omsättning på enhetschefer, vilket sannolikt är anledningen till att man brustit i att följa gällande rutiner i samband med att en person lämnat sin anställning.
  – Jag ser mycket allvarligt på det inträffade. Därför har vi även anmält det till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), säger Lina Edlund. 

Kontakter

Publicerad
24 juni 2024
Senast uppdaterad
24 juni 2024
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret