Knutfirande och julgransplundring på förskolan Rubinen
För andra året i rad har förskolan Rubinen i Gimo haft sitt eget knutfirande, där barnen gjort egna masker och ekipage som de går runt förskolan med.
– Det är mycket hemlighetsmakeri och viskande dagarna innan för att inte avslöja för de andra avdelningarna vad man planerar. Barnen är delaktiga och kommer med idéer, de är med och skapar maskerna, berättar Jenny Andersén, rektor.
I år var till exempel barnen på avdelningen Haren utklädda till olika djur och deras ekipage var en vagn där andra djur fick åka med.
Ansiktsmålningar och masker
På avdelningen Älgen finns ett enormt intresse för Sommarskuggan och det var Sommarskuggan som fick åka i ekipaget som barnen skapat tillsammans. De allra yngsta barnen fick ansiktsmålningar om de ville, i stället för att ha masker. När paraden var slut samlades alla barnen runt granen utomhus och dansade ut julen med sång och dans som avslutades med ”raketen”.
Intresse för det lokala kulturlivet
– I Gimo är knutfirandet verkligen en lokal kulturell företeelse som vi vill dela med barnen, säger Jenny.
Arbetet med knutfirandet och julgransplundringen svarar mot ett mål i förskolans läroplan: Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet.
Föra traditionen vidare
Nästa vecka kommer de äldsta barnen på förskolan att besöka Knutmassomuséet i Gimo för att fördjupa sig ytterligare i traditionen. På förskolan arbetar pedagoger som själva är knutbyggare och som kanske är de mest drivande i detta arbete.
– Jag vill erbjuda barnen att vara med att skapa egna masker, så att det kanske väcker intresset för att de senare ska vilja föra traditionen kring knutmassofirandet i Gimo vidare, säger Ulrika Eliardsson, förskollärare på avdelningen Haren.