Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Vi kraftsamlar kring informationssäkerhet och dataskydd

Ett aktivt arbete med informationssäkerhet är viktigt. Det innebär att informationstillgångar finns tillgängliga när de behövs, att de är korrekta och att obehöriga inte får åtkomst till dem. Nu jobbar vi tillsammans för att lyfta kunskapsnivån om vad varje medarbetare kan göra för att bidra till en god informationssäkerhet.

Informationssäkerhet och dataskydd är relativt komplexa områden. I arbetet ingår allt ifrån att omvärldsbevaka och analysera hotbilder till att systematiskt genomföra riskanalyser, klassificeringar och bedömningar av olika slag tillsammans med representanter från olika verksamheter. Målet är att skydda kommunens informationstillgångar. Det innebär i praktiken att se till att data hanteras på rätt sätt, att korrekt information finns tillgänglig när den behövs och att endast behöriga personer kan se den.

Förebygga incidenter 

Östhammars kommun har kommit långt i arbetet, men det finns mycket kvar att göra.
  – Vi vill gärna föra in informationssäkerhetskrav tidigare i processen vid digital utveckling och upphandling, säger Maria Sverredal Langen, som nyligen utsetts till kommunens informationssäkerhetssamordnare.
I hennes uppdrag ingår bland annat att få igång samtalet om vad var och en kan göra för att bidra till en god informationssäkerhet.
  – När vi vet det kan vi tillsammans förebygga incidenter och om något ändå inträffar har vi bättre möjlighet att lindra konsekvenser av det som hänt, säger hon.

Ett virtuellt team 

Förutom informationssäkerhetssamordnaren, som ingår i funktionen säkerhetsskydd och beredskap, finns ett virtuellt team som arbetar med olika delar inom området. Här finns bland andra säkerhetsskyddschef, systemförvaltare, kommunikatör, arkivarie med flera medarbetare som har kunskap om informationssäkerhet och dataskydd. 

Läs mer om kommunens arbete med informationssäkerhet och dataskydd :

Informationssäkerhet (osthammar.se)

GDPR och dataskyddsarbete (osthammar.se) 

Kontakter

Publicerad
19 juni 2023
Senast uppdaterad
19 juni 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret