Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Vi hjälps åt att hålla Sverige rent!

Varje vår genomförs Skräpplockardagarna av den ideella organisationen Håll Sverige rent. Från Östhammars kommun deltar i år 1 866 barn och ungdomar. Två av dem är Pauline och Lykke som går i årskurs 1 på Edsskolan i Östhammar.

Nedskräpning är ett stort samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan. Därför ordnar Håll Sverige Rent aktiviteten Skräpplockardagarna, en aktivitet då barn och ungdomar bjuds in för att hjälpa till att plocka skräp och lära sig mer om hur det ska sorteras och hur det kan återvinnas.
  – Det är roligt att vara med och plocka skräp. Vi hjälps åt att sortera det och göra fint på vår skolgård, säger Pauline och Lykke.

En tryggare miljö

Från Östhammars kommun deltar barn och unga från förskolorna Furustugan, Sjöstjärnorna i Norrskedika och Öregrund, Diamanten, Skutan, Junibacken, Granen, Eken och Mineralen samt skolorna Olandsskolan, Vretaskolan, Edsskolan, Frösåkersskolan och Österbyskolan F-3 och fritids i Österbybruk.
Kommunerna spelar en viktig roll i kampanjen. Förra året deltog 223 kommuner och nästan 690 000 barn.
Myran Olsson, avfallschef, är glad över det stora engagemanget hos barnen och att de vill vara med att bidra till en renare närmiljö.
  – En närmiljö utan nedskräpning upplevs också som tryggare att vistas i, säger hon.

Publicerad
21 april 2023
Senast uppdaterad
21 april 2023
Ansvarig organisation
Miljö