Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Vår nya medicinskt ansvariga sjuksköterska Emma

Det blev ingen lugn start på nya jobbet för Emma Peters, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) hade just granskat kommunens arbete inom äldreomsorgen när hon tillträdde tjänsten i maj. På sitt bord fick hon att skriva en åtgärdsplan.
– Den är redan klar och inskickad, säger Emma när vi träffas en dag i mitten av juni.

Kritiken som uttalats ser, liksom omsorgspersonalens arbetssituation, i stort sett likadan ut oavsett var i landet man befinner sig. Varken område eller uppdrag är nytt för Emma, som jobbat som MAS i sju år i ett privat företag och i Solna stad. Med sig har hon erfarenhet och ett gott nätverk, vilket kan behövas. Att jobba som MAS innebär att hantera tuffa samtal, känslor och mycket ansvar.

Utbildning i internationell hälsa

Emma läste miljövetenskap på gymnasiet och har alltid velat jobba för en hållbar situation för alla människor. Hon har lång erfarenhet av arbetet som sjuksköterska främst inom demensvård och den palliativa vården och har även vidareutbildningar inom dessa områden. Emma har även utbildning i internationell hälsa och har varit utomlands för arbete och praktik ett flertal gånger.
– Jag har alltid känt starkt för människor som inte kan tala för sig själva och de i samhället som behöver stöd, säger hon.
Hon vet att man med tämligen små medel kan göra stor skillnad och hur viktigt det är med rutiner i arbetet, för att kunna säkra en effektiv och god vård.

Behov av språkutbildning

Åtgärdsplanen till IVO är klar och inskickad. I den står det bland annat att vi behöver utbildning i läkemedelshantering för äldre och i det sammanhanget behöver sjuksköterskorna arbeta tillsammans med en läkare.
– Vi behöver jobba mer i team och vi behöver ha nätverksmöten med vårdcentralen för att få veta vad som brister. Det är en förutsättning för att kunna jobba med det som inte fungerar, säger Emma.
Hon berättar engagerat om behovet av språkutbildning, då vi är beroende av utländsk arbetskraft för att klara av vårt uppdrag. Framför sig ser hon också satsningar på att vidareutbilda personal, då personlig utveckling är viktigt för att få behålla personalen.

På rätt plats

Emma vill jobba för att få en bättre arbetsmiljö och med ökad patientsäkerhet. Det anser hon nödvändigt i en tid med en allt mer åldrande befolkning. Hon tycker det är viktigt att avlasta sjuksköterskorna så att de får ägna en större del av sin tid åt omvårdnad. Och att kunna hänvisa vidare till farmaceuter och dietister med flera, så att rätt person gör rätt saker.
Själv känner hon sig säker på att äntligen vara på rätt plats. I flera års tid har hon haft ögonen på tjänsten som MAS i Östhammars kommun och läst om utmaningarna med bemanningsproblematik och förändringsarbete. När dåvarande MAS, Anette Frode, gick i pension i våras tvekade hon inte att söka tjänsten.

– Jag har hög arbetskapacitet och är inte rädd för utmaningar. Att driva projekt och samverka är något jag tycker är viktigt och ser framemot att göra, säger Emma.

Hon är utbildad i det naturliga ledarskapet, som bland annat handlar om mod och om att bygga relationer. Nu tycker hon det känns roligt att få praktisera det i Östhammars kommun.
På fritiden gillar hon att vistas i naturen och i trädgården. Hon har hundar och höns. Familjen består av fyra barn, varav två fortfarande bor hemma, och en särbo.

Kontakter

Publicerad
5 juli 2023
Senast uppdaterad
5 juli 2023
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret