Fredrik Jansson är arbetsledare på fastighetsenheten i Öregrund. Tillsammans med två medarbetare sköter han ortens grönområden - klippa och trimma gräs, rensa och vattna rabatter samt plantera och klippa häckar. Gator, torg och skolgårdar ska sopas och ”potthål” ska fyllas igen. På vintern ska gång- och cykelvägar sandas och på våren ska sanden sopas upp. På sommaren ägnar de mycket tid åt att plocka skräp, från papperskorgar och soptunnor som antingen fyllts till bredden eller som saknar lock, där morgonpigga fiskmåsar haft kalas. Ibland plockar de krossat glas från klipporna, allt som de ser behöver göras för att skapa trivsel och trygghet i Öregrund.
Utmanande uppdrag att hålla staden trivsam och välkomnande
Gröna ytor, blommande rabatter, roliga lekplatser och parkbänkar att sitta på. Det ska finnas på varje ort i kommunen och det är fastighetsenhetens uppdrag att se till. Fredrik Jansson och Jessica Söderblom berättar om sitt arbete i sommarstaden Öregrund.
Underhåll och vaktmästarsysslor
Staden Öregrund vaknar tidigt, omkring Kristihimmelsfärdshelgen i maj.
– Från och med då kör vi de stora sopmaskinerna tidigt på morgnarna för att inte störa stadslivet, säger Fredrik.
Arbetet på fastighetsenheten innefattar inte bara skötsel av grönytor utan även underhåll och vaktmästarsysslor på kommunens fastigheter - förskolan, skolan, sporthallen, Sven Persson-hallen, kommunförrådet, brandstationen, före detta skolan där SLU Kustlaboratoriet finns, rådhuset, hamnkontoret, tullstugan, fiskarnas hus, Blomtorp och toaletterna vid färjeläget för att nämna några.
– Felanmälningar kastar om arbetsordningen varje dag. Då gäller det att kunna prioritera, säger Fredrik.
Konkret och synligt resultat
Jessica Söderblom jobbar som fastighetsskötare i Öregrund. Hennes uppdrag spänner också över ett stort antal varierande arbetsuppgifter. Fick hon önska en enda sak så skulle det vara att slippa lägga så mycket tid på åtgärder som behöver göras på grund av skadegörelse.
– Tänk så fint vi skulle kunna göra om vi inte behövde lägga så mycket tid och pengar på att åtgärda skadegörelse. I fjol fick vi till exempel byta söndersparkade toalettdörrar i hamnen fyra gånger, säger Jessica.
Men även om jobbet kan vara tufft tycker hon det är omväxlande och kul.
– Det blir alltid ett konkret och synligt resultat av vårt arbete och det tycker jag om, säger hon.
Omväxlande jobb
Att vara fastighetsskötare i Öregrund kan även innebära uppdrag till sjöss. Det kan exempelvis vara att göra tillsyn av sjömärken och skyltar i skärgården för att värna om sjösäkerheten i enlighet med sjösäkerhetsanordningen (SSA).
– Det har även hänt att jag fått ta rätt på avlidna djur som drunknat och drivit i land. Det är minst sagt ett omväxlande jobb som många har synpunkter på, säger Fredrik.
Badstegarna som leder ned i havet ska ses över och tennisbanorna ska bevattnas med havsvattenanläggningen. Extra soptunnor ställs ut varje sommar och töms flera gånger varje vecka. Listan av göromål kan göras lång.
Uppskattar dialog
Många hör av sig och är glada över det fina jobb som enheten utför i Öregrund men det finns också de som hör av sig med klagomål. Nyligen var det en påringning om en häck som behövde tas ned och om maskrosor som växte längs gatan intill en husgrund i centrala Öregrund.
– Då får vi tillfälle att förklara vad som är vårt ansvar och vad som är privata fastighetsägares ansvar, säger Fredrik.
Han uppskattar dialogen med ortens företagare och passar på att skicka med ett budskap till alla som serverar livsmedel.
– Skaffa lock till era soptunnor. Att slippa plocka skräp varje morgon skulle möjliggöra tid för andra saker som vi vill göra och som vi vet skulle gynna både näringsliv, turister och invånare, säger han.
Ris och ros
I sommar har enheten stöttning av ett antal sommarjobbare, som ska hjälpa till att skapa trivsel i Öregrund. Det händer att de får ta emot både ris och ros, när de är ute på jobb.
– Helst vill vi att synpunkter lämnas och felanmälningar görs via kommunens kundtjänst Östhammar direkt eller till osthammar.se. Det ger oss de bästa förutsättningarna att kunna åtgärda felen, säger Fredrik.