Gå till innehållet

Uppsamlingsfrågor efter livesändning

Östhammars kommuns livesändning från den 4 maj handlade om kollektivtrafik, ny ägare av stadsnätet samt tips på evenemang och kulturhändelser i sommar. Under sändningen besvarades inte alla frågor, men de kommer här istället.

Fråga 1: Förstår att det inte går att få svar från Global connect nu, men fint om ni kan föra frågan vidare så kanske vi kan få svar senare: Open Infra har ju hyrt in sig på Östhammars stadsnät och anslutit sina egna mindre landsbygdsnät och vi som har köpt vår fiberanslutning via Open Infra, som en vidarelänkning från gamla stadsnätet, undrar om Global connect kommer att arbeta för att köpa in dessa små lokala nät?

Svar: Jonas Axenskär, GlobalConnect:  Vi försöker alltid att bygga ut och växa vårt fibernät. I dagsläget så har vi ingen dialog med Open Infra om att förvärva dessa mindre landsbygdsnät men skulle det finnas ett intresse från Open Infra att starta en sådan dialog så kommer vi att vara positiva till det.

 

Fråga 2: Vi på öarna i skärgården börjar ju bli så otroligt trötta på alla projekt med fiber. Vi är nu inne på den 4 eller 5e! Hur ligger det till ?

Svar: Jonas Axenskär, GlobalConnect:  Jag har full förståelse för att boenden och fastighetsägare tycker att detta tar alldeles för lång tid. Det är en stor utmaning för oss att bygga fibernät i skärgården det är komplicerat och kostsamt. För att vi på Globalconnect ska kunna bygga ut vårt fibernät i skärgården så behöver vi stöd från PTS (Post- och telestyrelsen). PTS har ett pågående stödprogram där de varje år utlyser pengar för att hjälpa till med utbyggnaden utav fiber. Vi kommer att skicka in en ansökan för Östhammar skärgård även i år och hoppas att vi blir beviljade stöd, men det är hård konkurrens om pengarna och de räcker inte till alla projekt.

Svar: Marie Berggren, chef Växande kommun: Frågans komplexitet, framför allt när det gäller ekonomi visar sig i att det tar lång tid att hitta en lösning som tilltalar marknadens aktörer var för sig (det var det även för stadsnätet). Nu öppnas lite andra möjligheter då GlobalConnect, med stadsnätet, får större möjligheter, även om man vill starta egna initiativ så kan situationen vara lättare när man har med en privat aktör att göra.

 

Fråga 3: Kommer det vara möjligt för bussen att hämta upp folk i hamnen i Öregrund på kvällarna när trafiken till Gräsö inte är så tung?

Svar: Turlistan för 2023 är redan lagd för sommartrafiken så i år kommer detta inte vara möjligt. Vi tar med förslaget till dialogen med region Uppsala som sker årligen så kan de fundera på detta till kommande år.

 

Fråga 4: När kommer ni införa anropstyrd kollektivtrafik på öarna i Östhammars kommun? Behov finns och tillgänglighet är mycket viktigt för att kunna leva och bo och även för att den som vill besöka öarna ska kunna ta sig ut.

Svar: se nedan

 

Fråga 5: All kollektivtrafik på landsbygden bör kanske vara anropstyrd? Så man inte kör om kring med halvtomma bussar. Borde ju gå att boka- beställa sin tur via mobil eller telefon- sms.

Svar: Vi tar med oss även dessa förslag till dialogen med Region Uppsala.

 

Fråga 6: Vem i kommunen ska man prata med om man vill att kollektivtrafiken måste förändras?

Svar: Ta frågan via Östhammar direkt så skickar de den vidare internt. Kommunen kan, som tidigare nämnt, mest göra inspel till bland annat Region Uppsala gällande behov och önskemål om kollektivtrafik i kommunen. Det går också att vända sig direkt till UL med tankar och önskemål, se länk nedan.

 

Ni kan se sändningen på facebook: (du behöver ej vara inloggad för att kunna titta)

https://fb.me/e/Ts2wMtZC

 

Relevanta länkar:

https://www.ul.se/kundservice/kontakta-oss/

https://privat.globalconnect.se/osthammar

Publicerad
11 maj 2023
Senast uppdaterad
11 maj 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret