Gå till innehållet
🚍 Viktig information om skolbussar – torsdag 21 november 🚍 Gimo Buss har meddelat att alla eftermiddagsturer för skolbusslinjer är inställda ❌. Information har även getts via Unikum. Väglaget är besvärligt idag – kör försiktigt och ta det lugnt i trafiken! ❄️💛

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Tidiga insatser skapar bättre förutsättningar för nyanlända

Projektet ”Tidiga insatser” drog i gång den första januari 2023 med syfte att skapa ett fördjupat stöd till tredjelandsmedborgare i form av att stärka, vägleda och motivera individer i kontakten med myndigheter och hälso- och sjukvården. I den ordinarie verksamheten finns inte samma tid och med detta projekt vill man nu göra en extra satsning för att hjälpa nyanlända in i samhället. Projektet sträcker sig till år 2025 och medfinansieras av Europeiska Unionen.

Hösten 2022 ansökte Östhammars kommun tillsammans med 5 andra kommuner och Region Uppsala om att få finansiellt stöd från Asyl, Migration och Integrationsfonden (AMIF) för att kunna genomföra detta projekt.

– Redan en månad efter fick vi svaret som vi väntat på. I den ordinarie verksamheten finns inte tid och resurser för att kunna genomföra det utökade stödet som vi har möjlighet att ge nu. Där ligger fokus på att främst på att hjälpa individerna initialt med personnummer, försäkringskassa och bland annat bosättning. Nu när vi har detta projekt kan vi lägga extra mycket tid och göra allt vi kan för att tredjelandsmedborgare (personer som är medborgare i ett land utanför EUs medlemsstater) ska känna sig mer etablerade och integrerade i det svenska samhället, säger Linda Hårsta Löfgren, projektledare, ses på bild ovan, andra från vänster, tillsammans med deltagarna.

Datorkurser hjälper deltagare att nå sina mål

Under fredagen den 6 oktober genomfördes en datorkurs på basnivå, där deltagarna fick chansen att lära sig grundliga kunskaper så som att starta en dator, korta kommandon, hur man skickar mail, bifogar dokumentet med mera. På plats befanns sig flera deltagare, en utav dem var Mossa.

– Jag tycker om den här kursen, jag får lära mig saker själv. Exempelvis att gå in på olika myndigheter och lära mig hur jag kan använda en dator på rätt sätt. I framtiden vill jag arbeta med datorer och tack vare denna kurs får jag bra tips för att kunna genomföra det, säger Mossa.

Najma Ramadhani är projektmedarbetare och höll i fredagskursen.
– Det är viktigt att vi har dessa kurser för att det är ett så begränsat stöd dessa målgrupper får. De slussas vidare hela tiden och nu kan vi verkligen fånga upp dem i ett tidigt stadie och lägga ned tid och resurser för att ge dessa individer ett fördjupat stöd. Jag hoppas de tar med sig allt de lär sig här och att det ska hjälpa dem i framtiden. Allt från att söka jobb, till att hitta en bostad eller skriva ett CV.

lektion
Till vänster på bild, Mossa (deltagare), Najma (projektmedarbetare) och Samuel (deltagare).

Individuellt stöd

Flera individer bland målgruppen är i behov av ett förstärkt stöd i sina kontakter med myndigheter, banker och hälso- och sjukvård för att säkerställa deras integration, välmående och självförsörjande. En stor del av projektets fokus blir att kartlägga de olika individuella behov av stödinsatser som finns bland målgruppen och sen agera för att kunna stärka och motivera individen i dess egen etablering i samhället.

Jämnt fördelat mellan kvinnor och män

Tillsammans har Linda Hårsta Löfgren, Najma Ramadhani och Anna-Karin Bexelius drivit Östhammars kommuns del av projektet framåt, Linda är 75 % projektledare, Najma 100 % projektmedarbetare och Anna-Karin 25 % projektledare. Målet med projektet är att jobba med 40 deltagare per år och att det ska vara jämnt fördelat mellan kvinnor och män.

Olika insatser

Det görs olika insatser under projektet. Deltagarna genomför en kartläggning för att kunna erbjudas rätt aktiviteter och stöttning på bästa sätt.

– Bland annat har vi kurser inom datorkunskap, bostadsökande, vägledning och hälsa. I den ordinarie verksamheten kan vi fånga upp deltagare och ge de möjligheten att ingå i projektet, det är inget tvingade utan upp till varje individ att ta ett eget beslut. Vi kan bara finnas där som stöd, säger Linda.

gimodatorkurs
Datorkurs ledd av Najma.

Vision om ett samarbete med SFI

Den finns en vision om att kunna genomföra en ”boskola” längre fram och ha ett samarbete med svenskundervisning för invandrare (SFI). Där tanken är att deltagarna ska få lära sig om hur man är en bra hyresgäst, hur man gör en felanmälan, hur man agerar när proppen går, vilket eget ansvar man har själv och vilket ansvar hyresvärden har, hur sopsortering går till, kunskaper i tvättstugan med mera.

– Genom att ha ett samarbete med SFI kan detta vara inslag i undervisningen, säger Linda.

Mer idéer och erfarenheter efter avslutat projekt

Detta projekt är ett samarbete mellan Region Uppsala och sex kommuner, Heby, Håbo, Knivsta Tierp, Uppsala och Östhammar. Efter avslutat projekt är tanken att projektledarna ska ha samlat på sig erfarenheter och idéer som går att implementera i den ordinarie verksamheten.   

Vill du veta mer?

Om du är nyfiken på att veta mer om projektet kan du läsa mer via nedanstående länk "Projekt tidiga insatser".

Kontakter

Publicerad
20 oktober 2023
Senast uppdaterad
20 oktober 2023
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret