Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Stötta din ungdom att göra rätt i trafiken!

Sportlovet närmar sig vilket innebär välbehövlig ledighet och mer fritid för kommunens ungdomar. Många ungdomar i Östhammars kommun intresserar sig för motorfordon. Det är ett intresse som både främjar en meningsfull fritid och social gemenskap. Att vara en motorburen ungdom innebär stora möjligheter men också skyldigheter. I och med det vill lokalpolisen och Östhammars kommun uppmärksamma vårdnadshavare på vad som gäller för den som äger och kör en A-traktor.

En A-traktor (eller ”EPA”) är ett bra transportmedel för ungdomar som vill ta sig fram i en kommun med långa avstånd mellan de olika orterna. Det kan också innebära en avlastning för vårdnadshavare och en frihet för tonåringen.
  – Rätt hanterad är det en bra skola inför en framtid med ”riktigt” körkort. Man får en kunskap om trafiken och en rutin som inte andra ungdomar får, säger Caroline Henning, hälsoutvecklare. 

Följa lagar och regler 

Fel hanterad A-traktor kan däremot vara livsfarligt både för de som färdas i fordonet och för de som befinner sig utanför. Det händer att ungdomar inte följer de lagar och regler som finns, vilket gör att det kommer samtal till både polisen och kommunen från invånare angående problem och störningar.
  – Vårdnadshavaren har det yttersta ansvaret för att ungdomen kör säkert och lagligt, så tänk på att din ungdoms A-traktor är rätt utrustad och att utrustningen fungerar som den ska, säger Caroline. 

En säker trafikmiljö

Snart införs nya lagar för A-traktorer som innebär att det ska bli svårare att manipulera (”trimma”) traktorerna och att alla i fordonet ska ha bilbälte. Antalet personer i fordonet ska begränsas till en person per säte. För att ta körkortet kommer det dessutom att krävas en utbildning i ett fyrhjuligt fordon. Målet är att skapa en säker trafikmiljö för ungdomarna.

Du som kör A-traktor, tänk på:

  • Att inte köra fortare än maxhastighet 30 km/h.
  • Skylt om långsamtgående fordon ska sitta baktill.
  • Använd bälte. Det kan rädda liv, även i låga hastigheter.
  • Tonade rutor är olagligt och ger dålig sikt.
  • Om du har passagerare får de inte skymma sikten eller utgöra fara på annat sätt.
  •  Du får inte använda mobiltelefon när du kör.
  • Att köra trimmat är olagligt och straffbart.

Vi hoppas du har nytta av den här informationen och om du vill läsa mer så tipsar vi om följande hemsidor: 

Transportstyrelsen:
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/a-traktor/

Polisen:
https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/a-traktorer/

Trafikverket:
https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/trafiksakerhet/sakerhet-pa-vag/

 Om du har frågor kan du ringa polisen 114 114. Vill du komma i kontakt med oss på Östhammars kommun är du välkommen att skicka ett mejl till vår kundtjänst Östhammar direkt 

Kontakter

Publicerad
16 februari 2023
Senast uppdaterad
16 februari 2023
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa