Under de senaste åren har frågor som säkerhet och beredskap fått en ny innebörd i samtalsdebatten. Även vi i Sverige har i närtid fått erfara svåra samhällsstörningar som behövts hanteras av både myndigheter och kommuner men där frivilliga insatser har varit viktig.
– Att vara med i FRG känns viktigt då Sverige drabbats av skogsbränder, elbrist, torka, pandemi och nu senast ett krig i vårt närområde. Många tar väldigt lätt på dessa frågor och hoppas att ”samhället” ska lösa problem som uppstår, medan jag anser att det är allas ansvar att vara med och bidra, säger Niklas Lund, FRG- medlem.
Stort intresse för beredskap och frivilligengagemang
Tidigare i år annonserade vi ett igångsättande av Frivilliga Resursgruppen Östhammar (FRG). Kommuninvånare har visat ett stort engagemang och vilja att bidra till att öka den lokala krishanteringsförmågan. Hittills har 14 personer utbildats av Civilförsvarsförbundet i bland annat första hjälpen, hemberedskap och stabsmetodik.
Vill hjälpa till på plats
Niklas är en av deltagarna i FRG Östhammar, en grupp som samlar dem som är intresserade av hemberedskap och hur man som privatperson kan klara av en oväntad händelse eller kris.
– Som medlem i FRG får jag den utbildning jag behöver för att kunna hjälpa både mig själv och andra i svåra situationer. Jag engagerade mig för att jag vill hjälpa till på plats och vara delaktig i något stort. Jag vill agera och inte bara stå och se på, säger Helén Andersson, FRG-medlem.
Det säkerhetspolitiska läget
I Sverige får vi ta del av ett klimat och en ton som har hårdnat i Europa och i världen. Det har ökat intresset för krisberedskaps- och säkerhetsfrågor, som nu prioriteras högt i många olika sammanhang. Jonas Jansson, FRG-medlem och född på 1950-talet, berättar att det därmed finns erfarenhet av andra världskriget i hans familj.
– Länge trodde min generation att vi skulle slippa undan sådana fasor men nu är det bara att inse hur läget faktiskt är, säger han.
Nödvändigt med frivilliginsatser
Under svåra samhällstörningarstörningar kommer det att finnas samhällssektorer som är utsatta för extra hårt tryck, exempelvis omsorgen under pandemin. Då är de frivilliga insatserna betydelsefulla för att kunna ha en god krisberedskap i Sverige.
Jonas flyttade till kommunen för tre år sedan och tänker att livet i Östhammar markerar en ny fas i livet där han har tid för olika former av samhällsengagemang.
– Självklart vill jag som kommuninvånare göra något för ortens bästa. Föreningsliv och frivilliga är nödvändiga när något händer och vi hamnar i ett skarpt läge, säger han.
Det lokala arbetet tar form
Några till utbildningskvällar väntar för FRG under hösten och FRG-ansvariga ska utses. Formerna för hur den nya gruppen ska fungera ska sättas och det är viktigt att bibehålla en god förmåga i gruppen med kontinuerliga övningar och utbildningar under perioder av normalläge.
FRG Östhammar är snart klar med den första gruppens utbildning.
– Parallellt hittar vi arbetsformer för vår lokala grupp. En väg framåt är att hitta fler engagerade kommuninvånare som vill engagera sig, säger Elin Fogelström, beredskapssamordnare.
Vill du veta mer Frivilliga Resursgruppen Östhammar och är intresserad av att gå med, ta kontakt med Elin Fogelström eller skicka e-post till beredskap@osthammar.se
Kontakter
- Elin Fogelström
Säkerhetsskyddschef
T: 0173 - 860 32
M: 070 - 275 96 85
elin.fogelstrom@osthammar.se