Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Skärpta åtgärder kommer att vidtas för att komma till rätta med skadegörelse

Vi har under den senaste tiden haft stora bekymmer med skadegörelse på flera av våra förskolor och skolor. Detta är något vi tar på stort allvar och kommer sätta in resurser mot.

Stor problematik med skadegörelse

Sedan i våras har vi haft problem med skadegörelse på flera av våra lokaler i kommunen, vilket är problematiskt. Nu inför skolstart har vi dessutom observerat att skadegörelse på våra skolor och förskolor ökat och dessvärre av en mer allvarlig karaktär. 

Kommunens uppdrag

– Vi kommer göra allt vi kan från vår sida för att förhindra ytterligare skadegörelse, men tillsammans har vi - kommunen, vårdnadshavare och skola ett gemensamt ansvar. Vi har fattat ett beslut om att Bevakningspoolen kommer göra frekventa ronder på våra förskolor och skolor och utöver det kommer vi försöka få till en ökad vuxennärvaro, säger Christina Stenhammar, Barn- och utbildningschef.

Vårdnadshavare

Du som är vårdnadshavare kan vara extra vaksam och uppmärksamma avvikande beteenden. Prata med dina barn så att de förstår innebörden och allvaret av skadegörelse samt vilka konsekvenser ett oönskat beteende kan medföra. Skadegörelse är en brottslig handling och kan leda till allvarliga konsekvenser. Vi har och kommer att polisanmäla alla händelser.

Både kostsamt och arbetsamt

– Fastighetsenheten lägger årligen drygt en miljon kronor på åtgärder efter skadegörelse på kommunens fastigheter. Det handlar bland annat om klottersanering, montering av nya fönster och lamparmaturer för att nämna några saker. Detta är pengar som skulle kunna användas till betydliga väsentligare saker. Utöver denna siffra finns det såklart en gråzon, där det är svårt att bedöma om det rör sig om skadegörelse eller oaktsamhet, säger Erik Kjellberg, Fastighetschef. 

Tillsammans kan vi lösa detta, nu hjälps vi åt för att skapa en mer trivsam miljö i vår kommun och för att våra barn och ungdomar ska trivas när de kommer till skolan eller till förskola, säger Christina Stenhammar och Erik Kjellberg. 

Publicerad
11 augusti 2023
Senast uppdaterad
11 augusti 2023
Ansvarig organisation
Miljö