Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Sjöstridsskolan gästar Öregrund

Under söndagkväll gästas Öregrunds hamn av två fartyg från Sjöstridsskolan. Fartygen heter HMS Astrea och HMS Arcturus och är två av fem fartyg inom skoldivisionen med hemmahamn i Karlskrona.

HMS Arcturus_small

HMS Arcturus A503, Foto: Försvarsmakten

 

Skoldivisionen är en del av Sjöstridsskolan. Vid Skoldivisionen bedrivs utbildning av kadetter och officerare. Divisionen verkar och utbildar huvudsakligen inom området nautik. Divisionen har främst blivande nautiker som elevkategori och genomför praktisk navigations och manöverutbildning. Divisionens uppgifter omfattar också stöd till marina förband vid övningar och verksamhet. När fartygen är till sjöss finns även fartygen tillgängliga som en resurs vid sjöräddning.

På skoldivisionen finns alltså fem fartyg med hemmahamn i Karlskrona. De är HMS Altair A501, HMS Antares A502, HMS Arcturus A503, HMS Argo A504, HMS Astrea A505. Fartygen är ca26m långa och gör ca21kn, nyckelbesättningen utgörs av fartygschef, förste officer, maskintjänstchef samt kock. Utöver nyckelbesättning finns det plats för upp till sex elever.

Skolfartygens namn kommer från de fem sista fartygen i plejadserien som var aktiva mellan 1954 och 1981: Altair, Antares, Arcturus, Argo och Astrea. De har i sin tur ärvt namnen från de ångdrivna torpedbåtar som flottan hade under första delen av 1900-talet. Namnen är lånade från kända stjärnor och stjärnbilder. Läs mer på: https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/sjostridsskolan/

Se men inte röra

Fartygen förtöjer preliminärt kl.18-19 på söndagkväll, men tiden kan ändras. Det finns inte möjlighet för allmänheten att gå ombord på fartygen, men det kommer finnas informationsskyltar och personal som kan svara på frågor vid kaj.

Kontakter

Publicerad
21 april 2023
Senast uppdaterad
21 april 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret