Gå till innehållet

Säkrare nyckelhantering i hemtjänsten

Nu inför hemtjänsten ett nytt digitalt låssystem. Det främsta syftet med åtgärden är att öka tryggheten för den enskilde.

Hemtjänsten byter låssystem och noterar flera fördelar. Inte bara en förenklad hantering utan främst för den enskilde. Med hjälp av det nya systemet se av vem och när dörren blivit låst eller låsts upp. Det nya arbetssättet minskar även risken för att nycklar kommer bort eller hamnar i orätta händer.

Installeras under veckorna 36–40

Berörda individer har fått information om att det nya digitala låssystemet kommer att installeras under veckorna 36–40. Installatören kommer i sällskap med personal från hemtjänsten, för att byta låscylindern på nyckelgömman utomhus - det lilla låsbara skåpet som är gjort för att förenkla utlämningen av nycklar. 

Påverkar inte ytterdörrens lås

Bytet av låscylindern kommer att göras utanför bostaden och påverkar alltså inte ytterdörrens lås. 
  – Vi kommer inte att behöva öppna dörrar eller gå in i bostäder för att göra bytet av låssystem, säger Annika Svedberg, driftledare på larmenheten.
Systemet är certifierat och godkänt enligt gällande låsstandard och brandskyddsnorm. Installationen innebär ingen kostnad för den enskilde.

Funktion med många fördelar

Många kommuner i Sverige har redan infört system med digitala lås för sin hemtjänstpersonal. Det beskrivs som en väl beprövad funktion med många fördelar, enligt Socialstyrelsens årliga enkät kring e-hälsa och välfärdsteknik.

Kontakter

Publicerad
6 september 2023
Senast uppdaterad
6 september 2023
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret