Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Så tvättar du din bil miljösäkert

Det finns en rad saker att tänka på för att tvätta din bil på ett smart och miljövänligt sätt. Sofie Gisslén Telning, miljöinspektör på Östhammars kommun ger tips och råd om hur du på bästa sätt kan värna om vår miljö.

Det är viktigt att vi värnar om vår miljö. Detta gör vi på bästa sätt genom att ta ett gemensamt ansvar. Vi ansvarar för att vi i första hand tvätta våra bilar i en tvätthall eller i en automattvätt. På så sätt minskar vi risken för att miljöfarliga ämnen kommer ut i våra dagvattenbrunnar och vidare ut i våra sjöar och hav. Vi vill ju såklart kunna njuta av naturen, rent dricksvatten och vår miljö och detta är något som ska föras vidare i många generationer.

Tips och trix

Sofie ger bra tips för dig att tänka på när du tvättar din bil. Bland annat lyfter hon att man kan tänka på att bara spola av bilen eller göra rent den enstaka gånger ifall att man gör det hemma, och i så fall göra detta på gräsmattan. Gräsmattan är nämligen bättre på att bryta ner kemikalier och sprider sig inte på det sättet som om kemikalierna förs med en dagvattenbrunn. Vidare lyfter hon vikten av att använda bra rengöringsprodukter som är anpassade för miljön. Du kan också tvätta smart, använd regnvatten, stäng av vattnet när du rengör bilen.

Det finns massa myter om biltvättning. Är du osäker på vad som gäller kan du besöka Gästrike vattens hemsida eller Svenskt vatten, där kan du ta del av information och filmer kring myter och annat om just biltvättvanor.

Länk till dessa finner du här: Svenskt vatten (imagevault.se), Tvätta bilen på biltvätten - Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Kontakter

Publicerad
1 juli 2023
Senast uppdaterad
1 juli 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret