Pilotprojekt för bättre vattenkvalitet i Östhammarsfjärdarna
Kan ”skörd” av vass och karpfisk förbättra vattenkvaliteten i övergödda vikar, exempelvis Östhammarsfjärdarna? Den och flera andra frågor undersöks just nu av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i pilotprojektet Blå tillväxt för minskad övergödning – en eko-ekonomisk vinn-vinn?
Från mitten av april till slutet av juni kommer SLU att fånga karpfisk i Granfjärden, Östhammarsfjärden och Hunsaren. Syftet är att se om, hur, när och var ett riktat fiske mot karp skulle kunna vara en effektiv metod för att förbättra havsmiljön i Östhammarsfjärdarna.
– Det ska bli spännande att se om det här kan vara en metod för att kunna förbättra havsmiljön i området, säger Tora Jonsson, åtgärdssamordnare för vatten på Östhammars kommun.
Ökad kunskap om braxen och mört
SLU vill ta reda på hur mycket karpfisk, som braxen och mört, som finns i Östhammarsfjärdarna. Studien kommer även att visa hur och när de rör på sig samt hur snabbt de växer och blir könsmogna.
– Samtidigt kommer vi att få ökad kunskap om andra arter som gös, gädda och abborre, säger Örjan Östman, forskningsledare på SLU.
All fisk som fångas återutsätts
Fisket kommer att pågå från mitten av april till slutet av juni, med fyra stora bottengarn (stora fiskfällor). Redskapen är försedda med långa ledarmar och kommer att vara utmärka med bojar och flaggor. De kommer att vara under uppsikt och tömmas regelbundet.
– Under den här perioden vill vi uppmana alla som kör båt eller vattenskoter i området att inte köra i närheten av fiskfällorna. Dels för att det kan bli skador på redskapen och störa fångsten, säger Örjan.
All fisk som fångas kommer att återutsättas i fjärdarna. Studien syftar endast till att undersöka förutsättningarna för ett riktat karpfiske.
Komplement till andra åtgärder
Vattenkvalitén i Östhammarsfjärdarna har länge varit dålig med för mycket näring och grumliga vatten. Ett så kallat reduktionsfiske av mört och braxen har gjorts i många sjöar, men sällan i kustvikar. Därför blir resultatet från Östhammars kommuns medverkan i pilotprojektet Blå tillväxt för minskad övergödning – en eko-ekonomisk vinn-vinn? extra intressant.
– Reduktionsfiske kan förhoppningsvis vara ett bra komplement till andra åtgärder som vi gör för att förbättra havsmiljön, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig på Östhammars kommun.
Läs mer om SLU:s pilotprojekt här: Institutionen för akvatiska resurser gläds över Formas-medel | Externwebben (slu.se)