Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Östhammars kommun möter företagare - Rotängens lantbruk

Det har varit en svår sommar för landbruken i länet, Rotängen är inget undantag. Emma Eriksson och Thomas Jöngren är två lantbrukare utanför Alunda. Tillsammans har de byggt upp en verksamhet med fokus på växtodling, köttdjur och entreprenad.

En svår sommar

– Vi har aldrig odlat fram en så dyr skörd som i år, säger Thomas.

Skälet till den dyra skörden är flera. Dels vädret som först orsakade torka vilket gjorde att första och andra vallskörden gav 2-3 balar per hektar. Sedan kom regn och värme och tredjeskörden blev bra och gav 20 balar per hektar. Även spannmålsskörden blev skral med bara en halv intäkt mot beräknat. Kvävet som används till gödning har gått från att kosta 10 kr/kg till att kosta 40kr/kg, dieseln är dyr och skörden halverad.

kossor rotängen rotängen kossor 

Orosmoln

På frågan vilka orosmoln som Thomas kan se framåt för de gröna näringarna lyfter han flera saker. Dels kommer många lantbrukare ha en tuff vinter framför sig som beror på sommarens dåliga skördar. Foder till djuren är utmanande när vallskörden blev liten, men också halm till bäddar är en brist eftersom spannmålsskörden halverades.


Ränteläget påverkar också de gröna näringarna mycket, det är en kapitalintensiv bransch och tillsammans med ökade priser på insatsvaror och spannmålspriserna gör det att ekonomin kan bli ansträngd för många lantbrukare.

Ett nytt hot mot näringen är också svinpesten som finns i angränsande län. Det finns gott om vildsvin i kommunen och om svinpesten sprider sig så kommer restriktionerna att påverka mycket. Att det finns en krisberedskap för detta är viktigt, menar Thomas.

Mycket positivt också

Samtidigt finns mycket positivt när företaget och näringen blickar framåt. Jorden och skogen har en stor roll att spela i den gröna omställningen och kan också bidra till utveckling av förnyelsebar energi med biogas, solceller osv. Just solceller kommer att sättas upp på två av Rotängens ladutak inom kort.

De gröna näringarna bidrar till samhällsutvecklingen på många fler sätt än som matproducenter. De skapar arbetstillfällen och bidrar till att det finns en attraktiv och levande landsbygd. Lantbrukare har de senaste åren också spelat en stor roll i kriser i samhället, t ex vid större bränder där lantbrukarna ofta är en stor del av lösningen.

Rotängen Rotängen traktor

Nöjd med sin kontakt med kommunen

Thomas är nöjd med sina kontakter med kommunen och välkomnar dialog. Ett medskick är vikten av att kommunen vid kriser, som till exempel en eventuell spridning av svinpesten, har en krisplan och är noga med kommunikationen.

Vi kommer på besök

 – Det är viktigt för oss träffa företagare i kommunen. Vi vill veta hur vi kan stötta och utveckla kommunens service till företagarna. Vi vill också berätta om dessa möten och på så sätt också synliggöra våra fantastiska företagare. Vi kommer gärna på besök och berättar mer, säger näringslivschef Elin Dahm. 
Vill du, som företagare, bjuda in till ett besök så är du välkommen att skicka ett mejl till näringslivschef Elin.dahm@osthammar.se. Se även www.osthammar.se

Kontakter

Publicerad
2 oktober 2023
Senast uppdaterad
2 oktober 2023
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa