Gå till innehållet

Öppna förskolan i Gimo har öppnat för höstterminen

Tisdagen den 15 augusti öppnade Öppna förskolan upp sin verksamhet igen efter sommaruppehållet. Bettan Palmgren förskolepedagog, välkomnar tillsammans med övriga i verksamheten både barn och föräldrar att göra ett besök.

Öppna förskolan som även är en familjecentral är en verksamhet med flera viktiga funktioner, och anpassad för att vara både hälsofrämjande och förebyggande. Målgruppen är föräldrar och barn mellan för 0-6 år.
– Det är viktigt för barnen att få träffas för att vänja sig att samspela med varandra. Öppna förskolan är som en inkörsport till förskolan, säger Bettan.

Samarbete mellan flera aktörer

För att få kalla sig för familjecentral krävs det samverkan mellan minst fyra olika aktörer. Dessa är i Familjecentralen i Gimo: Öppna förskolan / sektor bildning, mödravården, socialtjänsten, barnhälsovården och Svenska kyrkan i Gimo.

– Mödrahälsovården, har en barnmorska på plats en dag i veckan. Detta är oerhört betydelsefullt för nyblivna mammor men såklart även för andra mammor som behöver stöd och råd i olika situationer, säger Bettan.

Bettan berättar att det även finns ett samarbete med socialtjänsten av en familjebehandlare från Råd och Stöd. Utöver detta finns det även ett samarbete med Barnhälsovården (BVC) där en barnsjuksköterska finns på plats en dag i veckan. Sist men inte minst samarbetar öppna förskolan med Svenska kyrkan i Gimo vars barn- ungdomspedagog medverkar. Genom detta samarbete med dessa aktörer uppfyller öppna förskolan kraven för att få vara en familjecentral.

– Det är oerhört viktigt med samverkan i vår verksamhet, säger Bettan. 

Verksamheten

Öppna förskolan startar upp sin verksamhet varje dag med sångsamling klockan tio.
– Detta brukar vara uppskattat av barn och föräldrar. Genom sång, musik och lek lär sig barnen att utveckla sitt språk och man kan se att deras språk utvecklas hela tiden genom detta och samvaro med andra barn och vuxna, säger Bettan.

Under dagarna finns det möjlighet till lek, fika, föräldragrupp, samtal mellan föräldrar och pedagoger. Under veckans alla dagar finns olika aktörer på plats, på tisdagar medverkar Svenska kyrkan, på onsdagar BVC, på torsdagar finns barnmorskan Elin på plats och under fredagen finns Råd och Stöd med som en del av verksamheten.
– En nära och viktig resurs för föräldrarna, säger Bettan.
– Öppna förskolan är en mötesplats för alla, där man får lära sig av varandra och utbyta erfarenheter, säger Bettan.

Arbetar mot flera mål

Öppna förskolan arbetar mot flera mål:

  • Erbjuda lättillgängligt stöd       

  • Vara ett kunskaps-och informationscentrum

  • Stärka arbetat med barnkonventionen

  • Främja en gynnsam fysisk, psykisk och social utveckling för barn

  • Skapa delaktighet hos föräldrar och barn

  • Uppmärksamma barn och deras familjer där tecken finns på avvikande utveckling

  • Stärka samspel och goda relationer föräldrar och barn sinsemellan

  • Erbjuda tidiga insatser till blivande föräldrar/föräldrar  

  • Stärka socialt nätverk

  • Stärka jämställt föräldraskap   

  • Stärka barns språkutveckling

  • Stärka integration    

Utbildningar

Under året har öppna förskolan flera utbildningar som du som förälder kan ta del av, helt kostnadsfritt. Två gånger per år hålls en HRL kurs. Det hålls även en ”TAKK” kurs, tecken som stöd, som är en riktat mot er föräldrar. Den fokuserar på att använda tecken som stöd i språket. Även COPE kurs, the community parent education program, erbjuds med fokus på lärande strategier för föräldrar, hur man ska möta sina barn på bästa sätt.

– Jag trivs otroligt bra med min roll som förskolepedagog och ser fram emot en ny termin igen, säger Bettan.

Kontakter

Publicerad
16 augusti 2023
Senast uppdaterad
16 augusti 2023
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret