Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Omtag i arbetet för vårdcentralbygget i Öregrund

En undersökning av området som pekats ut som möjlig byggplats för den nya vårdcentralen i Öregrund visar att marken är förorenad och därmed inte lämplig för bebyggelse. Att sanera marken är en allt för kostsam åtgärd och nu behöver en ny plats för det planerade bygget tas fram.

I början av 2022 pekades ett område intill Sven Persson-hallen ut som möjlig plats för bygget av en ny vårdcentral i Öregrund.  Läget är tillgängligt och för området fanns dessutom en detaljplan som tillät byggnation av det här slaget. Nu visar en nyligen genomförd markundersökning att området inte är lämpligt för byggnation. Marken är förorenad, sannolikt med anledning av de fyllnadsmassor som tidigare körts till platsen. Att sanera marken för att kunna bebygga den är en allt för kostsam åtgärd. I stället behöver arbetet inriktas på att hitta en ny plats för bygget av en ny vårdcentral i Öregrund.

Ny detaljplaneprocess 

– Den här förlänger processen och kommer kräva att vi ser på andra ytor, men just nu kan vi bara avvakta dialogen mellan Praktikertjänst, som bedriver verksamheten på vårdcentralen, och det lokala byggföretaget, säger Krister Carlsson, markstrateg.
För att kommunen ska starta en ny detaljplaneprocess behöver en ansökan om ett planbesked eller bygglov lämnas in.
  – Det kan bli aktuellt att starta en detaljplaneprocess för att hitta den optimala platsen för den nya vårdcentralen, säger Krister Carlsson. 

Vill flytta verksamheten

Vårdcentralen i Öregrund är trångbodd i sina nuvarande lokaler och har tillsammans med ett lokalt byggföretag fört dialog med kommunen sedan hösten 2021 om möjligheten att kunna flytta verksamheten till en ny plats. Det lokala byggföretaget vill köpa tomtmark i Öregrund, bygga de nya lokalerna och hyra ut dem till Praktikertjänst, som bedriver verksamheten på vårdcentralen. 

Kontakter

Publicerad
2 oktober 2023
Senast uppdaterad
2 oktober 2023
Ansvarig organisation
Miljö