Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Om Forsmarks betydelse för vår kommun

Hej Lennart Owenius, ordförande i kommunfullmäktige, som deltar i Vattenfallveteranernas öppna medlemsmöte på Kulturhuset Storbrunn i kväll, den 11 oktober, kl 18:30.

Vad ska du berätta om?

– Jag ska berätta om Forsmarks betydelse för Östhammars kommun från 1970-talet och framåt. När allt tog sin början i slutet av 1960-talet och 1970-talet hade vi en negativ befolkningsutveckling som bekymrade politikerna. Beslutet om att bygga ett kärnkraftverk här hälsades därför med stor tillfredsställelse och blev även startskottet för sammanslagningen av de tre kommunerna Oland, Dannemora och Östhammar.

Under några år fanns Nordens största arbetsplats i Östhammars kommun. Hur påverkade det livet här?

Det talades om en befolkningsökning om 2 500 personer och ett behov av 1 050 lägenheter. Bygget av kärnkraftverket innebar att Östhammars kommun äntligen fick en etablering som radikalt skulle komma att förändra befolkningsutvecklingen. Under en tioårsperiod ökade befolkningen med mer än 3 000 personer. Huvuddelen av nytillskottet kom att gynna Östhammars tätort som nästan fördubblade sin befolkning under den här perioden.

Hur påverkade etableringen samhällsstrukturen i vår kommun?

Genom byggnationen av Forsmarks kärnkraftverk ökade antalet arbetstillfällen i Östhammars kommun både direkt och indirekt. Det gjordes många investeringar, till exempel i förskolor och skolor. Likaså byggdes många nya hus i kommunen. Handeln och nöjeslivet blomstrade.

Vad har du själv för relation till kärnkraftverket och arbetsplatsen?

För mig och alla andra kommuninvånare har etableringen inneburit att vi fått ta del av ett rikt kultur- och fritidsliv, som ökar attraktionskraften för både företag och inflyttare. Tack vare sponsring av både evenemang och friluftsanläggningar har vi fått tillgång till ett utbud som vi annars måste ha varit tvungna att resa långt för att ha tillgång till. 

Kvällens program:

- Lennart Owenius, kommunfullmäktiges ordförande, berättar om Forsmarks betydelse för Östhammars kommun.

- Niclas Metzén, säkerhetschef på Forsmarks Kraftgrupp AB, informerar om Forsmarks utveckling ur ett säkerhetsperspektiv.

- Maja Lundbäck, rådgivare till energiminister Ebba Busch, berättar om regeringens energipolitik.

- Kvällen avslutas med frågepanel.

Publicerad
11 oktober 2023
Senast uppdaterad
11 oktober 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret