Nytt ansvar för förpackningsinsamling
Den 1 januari tar kommunerna över ansvaret för att samla in sorterat förpackningsmaterial. Något som FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, gjort tidigare. Det här blir en process i flera steg och först ut är insamling från återvinningsstationer och flerbostadshus.
Hos kommunen är det främst Iréne Mårtensson, projektledare, som arbetar med att driva arbetet med ansvarsövertagandet framåt.
- Bristen på tid och resurser är en stor utmaning. Jag kom till kommunen i slutet av mars och därifrån har det varit full fart! Jag ser fram emot att förbättra återvinningen tillsammans med våra kunder. Nu får vi en unik möjlighet att spara på våra gemensamma resurser och med nya taxan ska sorteringsinsatsen även märkas i kundernas plånböcker, säger Iréne.
Det nya ansvaret kommer i flera steg. Inledningsvis ska kommunen, med hjälp av de upphandlade entreprenörerna, sköta insamling och städning vid alla återvinningsstationer. Det är en förändring medborgarna förhoppningsvis inte kommer märka av speciellt mycket. Vi hoppas det kan bli bättre ordning på tömningarna när vi har en direkt kommunikation med entreprenörerna. Det är många saker att styra upp. Markavtal, bygglov och liknande behöver hanteras och komma på plats och körscheman ska anpassas efter storhelger och säsongsvariationer.
De fastighetsägare till flerbostadshus som haft förpackningsinsamling genom privata aktörer på marknaden ska efter årsskiftet implementeras i kommunens insamlingssystem. Samma entreprenör som idag hämtar mat- och restavfall kommer efter årsskiftet också att samla in förpackningsavfall. Papper, plast, metall och glas hämtas då med en bil som har fyra fack. De närmaste två åren ligger fokus i projektet på att få fastighetsnära förpackningsinsamling vid alla kommunens flerbostadshus.
–Vi kommer att kontakta fastighetsägare till flerbostadshus för att planera in uppstarten hos var och en av dem. När vi ser att systemstödet och arbetet för entreprenören fungerar som det ska hos befintliga kunder kommer vi att bygga ut insamlingen så snart vi kan. Österbybruk kommer att vara prioriterad ort i uppstartsfasen. Planen är att arbeta systematiskt för att utnyttja våra resurser på bästa sätt. Under tiden finns Återvinningsstationerna för den som direkt vill göra skillnad – som sagt, varje rätt sorterad förpackning sparar kostnader och resurser.
Övergångsperiod
Många kommuner kämpar nu för att få till allt praktiskt kring det nya ansvaret. Att ändra skyltningen är ett exempel. Östhammars kommun kommer att byta ut FTI:s informationsskyltar och uppmärkningen på containrarna, men det är svårt att göra under vintern så till en början blir det lite provisoriskt.
- Vi ber därför om lite överseende under den första tiden tills vi får allt på plats, tillägger Iréne.
Från den 2 januari ansluter sig kommunen till ett nationellt system där du till exempel kan meddela att en återvinningstation behöver städas. Med hjälp av en QR-kod vid stationen kommer du till ett formulär för felanmälan. Även här ber vi om överseende då tekniken är ny. Östhammar Direkt finns som alltid för dig som medborgare ifall tekniken trasslar.
Det ska löna sig att sortera
När du köper exempelvis ett mjölkpaket så ingår även kostnad för insamling och återvinning av förpackningen. Naturvårdsverket ger sedan kommunerna ersättning för att utföra insamlingen av förpackningarna. Det ger i sin tur Östhammars kommun möjlighet att ge avdrag på kostnaden för insamling via en premie. Premien kan ges till fastighetsägare av flerbostadshus som uppnår en viss andel sorterat material. Det kommer finnas möjlighet att välja antal kärl, storlek på kärlen samt hur ofta man vill ha tömning beroende av behovet på fastigheten. Det kommer att löna sig att sortera.
- Vi vill att våra medborgare ska has möjligheter att aktivt påverka sina kostnader genom att sortera ut så mycket av sina förpackningar som möjligt. Onödigt mycket hamnar bland restavfallet idag och varje förpackning vi skickar till förbränning är en förlorad resurs och även en extra kostnad. Att flytta en förpackning från restavfall till återvinning gör att vi alla vinner, avslutar Iréne.
Fastighetsnära förpackningsinsamling från småhus är planerat att införas 1 januari 2027, och vi återkommer längre fram med information om det.