Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Nu bärgas ”spökbåten” från Långsidabukten i Öregrund

Den så kallade ”spökbåten” i Långsidabukten utanför Gräsö i Öregrund ska nu bärgas. Båten har betraktats som övergiven under en längre tid och har förfallit under de senaste åren. Nu hotar båten att sjunka och för att undvika en eventuell miljöskada så har nu kommunen tagit beslut om att ta upp båten och skrota den på ett miljöriktigt sätt.

Kustbevakningen har tidigare pumpat ur miljöfarliga vätskor men det finns alltid en del föroreningar kvar, vilka riskerar att komma ut i vattnet om båten sjunker. Ett förlist fartyg betraktas även som nedskräpning oavsett om det helt hamnar under ytan eller om delar av det sticker upp.

Säkerställa kust och miljö

Kostnaden för att bärga båten beräknas till 600 000 kronor, vilket innefattar såväl bärgning som avyttring.

-  Vi vill säkerställa att denna båt hanteras på ett miljövänligt sätt för att minimera eventuella negativa konsekvenser för vår kust och dess miljö, säger kommunstyrelsens ordförande Fabian Sjöberg. Vår utgångspunkt är att att ägaren till båten ska betala kostnaden för detta arbete, även om det är kommunen som tar kostnaden här och nu.

Bärning beräknas att ta cirka en månad

Arbetet med att bärga båten kommer att påbörjas inom kort och beräknas ta cirka en månad att slutföra. När arbetet är klart kommer platsen där båten legat att återställas.

Alla som är intresserade av projektet kan följa dess utveckling på kommunens hemsida eller genom att kontakta kommunens representanter.

Kontakter

Publicerad
20 april 2023
Senast uppdaterad
20 april 2023