Gå till innehållet

Lärande om vatten, biologisk mångfald och tre årskullar gädda

Vid Hummelfjärden värmde solen på under morgonen och fågellivet var intensivt. Paret storlom låg tryggt på andra sidan när årskurs 3, 4 och 5 vandrade till Hummelfjärd i Tallparken för att lära sig mer om växter och djur i vatten och på land.

Den 22 maj fick runt 70 elever från Öregrunds skola lära sig mer om fisk, undervattensinsekter, växter på land och smarta toalettlösningar när Östhammars kommun i samarbete med Upplandsstiftelsen och Biotopia firade Kustvattnets dag och Biologiska mångfaldens dag!

kustvattnetsdag2

På fyra stationer fick eleverna titta på gäddor som var nykläckta, ett och två år gamla, abborre, stavliknande vattenskorpion, gulbrämad dykare och mycket mer. Syftet med förmiddagen var att öka kunskapen och medvetenheten om Hummelfjärdens och omgivande kustvattens betydelse som vattenmiljö/livsmiljö, som en del av den ordinarie undervisningen. Korvgrillning avslutade förmiddagen för eleverna medan arrangörerna efter lunch tog emot en grupp från föreningen Tallparkens vänner som var lika intresserade av livet under vatten.

- Dagen blev lyckad och framförallt var det så roligt att se elevernas intresse och höra deras frågeställningar till våra experter. Genom kunskap om våra vattenmiljöer ger vi möjlighet för våra barn att förstå hur växter och djur i vår närmiljö lever och påverkas av sådant som händer på land, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig.

kustvattnetsdag

Kommunen har också ett utvecklingsprojekt Lära ute, tillsammans med Upplandsstiftelsen och grundskolan, där ett antal lärare från mellanstadiet i alla våra orter under de kommande åren kommer fortbilda sig i utomhuspedagogik för att kunna arbeta med sina elever i skolornas närmiljöer. Vi har haft en första träff och drar igång på riktigt i höst.

Publicerad
24 maj 2023
Senast uppdaterad
24 maj 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret