Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Information om val till Europaparlamentet 2024

Söndag den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. 17 380 kommuninvånare är röstberättigade till valet. Ansvariga för att valet ska fungera på ett bra och säkert sätt är kommunens valnämnd, som är en lokal valmyndighet. Valnämnden har hela ansvaret för genomförandet av röstning inom kommunen.

Till sin hjälp har nämnden en tjänstemannaorganisation och ett valkansli som rekryterar, utbildar, ser till att det finns lämpliga, tillgänglighetsanpassade röstnings- och vallokaler samt att allt material finns på plats när röstning ska genomföras. 

Framförhållning i det förberedande arbetet 

I Östhammars kommun är valkansliet redan igång med en massa förberedelser inför kommande val, till exempel lokalfrågan för röstnings- och vallokaler, planering av upplägg inför utbildningstillfällen, schemaläggning av öppethållandetider för förtidsröstning, central distribuering av partiers namnvalsedlar, packlistor och mycket mera.
– Det är viktigt att förbereda så mycket som möjligt i god tid inför maj och juni 2024 då det är skarp läge som gäller, säger Kersti Ingemarsson, valsamordnare. 

Vill du bli en av våra röstmottagare?

Är du intresserad av ett viktigt och intressant uppdrag och lära dig mer om hur vårt demokratiska system fungerar? Inför kommande val söker vi röstmottagare som kan hjälpa till. Som ersättning får du ett skattepliktigt arvode.
  – Totalt har vi 10 förtidsröstningslokaler och 13 valdistrikt i vår kommun som ska bemannas med cirka 150 röstmottagare. Därför är vi redan igång med att rekrytera, säger Kersti.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat:

  • Se till att det är god ordning i röstnings- och vallokalen
  • Dela ut valkuvert
  • Ta emot röster och lägga dem i urnan
  • Hjälpa de väljare som ber om det

För arbete i vallokalerna ingår även att granska och räkna rösterna efter lokalens stängning.
Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet. Röstmottagaren ska medverka till att valet genomförs korrekt, trygg och säkert. För att få jobba som röstmottagare behöver du ha fyllt 18 år och genomgå en obligatorisk utbildning som valkansliet anordnar.

Har du frågor eller vill anmäla ditt intresse är du välkommen att höra av dig till:
Kersti Ingemarsson, valsamordnare
E-post: Valnamnden@osthammar.se
Tfn: 0173-861 15 

Läs mer:
EU-valet 2024 äger rum den 9 juni i Sverige | Valmyndigheten
Valet (europa.eu)

Kontakter

Publicerad
9 augusti 2023
Senast uppdaterad
9 augusti 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret