Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Gemensam vildsvinshelg i år igen!

Vi fortsätter samarbetet med kommunerna Tierp och Älvkarleby, tillsammans med Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund för att lyfta lokalt viltkött samt minska skadeverkningar från vildsvin. Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 21 mars att sätta av resurser för att kunna genomföra en vildsvinshelg i slutet av november i år, precis som 2021 och 2022.

Alla jägare i kommunen inbjuds att delta i jakthelgen. De vildsvin som skjuts kan man antingen behålla själv eller om man vill, mot ersättning av ett lokalt presentkort på 200 kronor per vildsvin, bidra med köttet till servering i kommunens skolor och äldreomsorg.

Hoppas på stor uppslutning i höst 

Under jakthelgen 2022 deltog ungefär 400 jägare i de tre kommunerna. Totalt lämnades 22 vildsvin in, varav 6 från Tierps kommun, 1 från Älvkarleby kommun och 15 från Östhammars kommun. Det gav sammanlagt 325 kilo vildsvinsfärs som kunde serveras i kommunernas verksamheter. Alla vildsvin provtogs avseende cesium och trikiner. Utöver de som lämnades in registrerades ytterligare 60 skjutna vildsvin under helgen, vilket också bidrar till syftet med projektet - att minska vildsvinens framfart i tätorterna samt leda till entreprenörskap och nya idéer om hantering och distribution av lokalt viltkött.
  – Nu hoppas vi på minst lika stor uppslutning i år, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig. 

Mer information om årets vildsvinshelg kommer på vår hemsida. Är du jägare och har frågor? Kontakta ditt jägarförbund. Har du andra frågor om projektet? Kontakta miljösakkunnig Camilla Andersson camilla.andersson@osthammar.se 

Kontakter

Publicerad
12 april 2023
Senast uppdaterad
12 april 2023
Ansvarig organisation
Miljö